Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Si un extraterrestre decidís aquests dies venir de vacances a casa nostra, al·lucinaria davant l’allau d’enquestes electorals que regularment ocupen les portades dels mitjans de comunicació. I aquestes són les publicades però ells tenen la capacitat de veure també les altres, les amagades als despatxos dels partits i dels poders fàctics.

Els extraterrestres ho considerarien una despesa prescindible i ens recomanarien que per saber com està el pati i la gent només cal llegir alguns titulars demolidors de la vida quotidiana i política. N’he fet una tria aleatòria sense cap aspiració científica ni representativa. És només una mostra però si teniu temps i ganes en trobareu una muntanya diàriament que us poden ajudar a fer-vos una composició de la informació i l’opinió publicada.

L’opinió pública és una altra cosa, és el que teòricament intenten radiografiar les enquestes. Veiem alguns exemples de notícies reals. Obren un expedient a un ciutadà de Barcelona per deixar als seus dos fills de 7 i 8 anys dins del cotxe a un aparcament per anar a jugar al casino. Un veterinari declara que avui en dia els animals pateixen menys en una granja que en llibertat. Descobreixen que la càmera de vigilància per protegir la casa de Pablo Iglesias i Irene Montero està punxada i es retransmetien imatges en directe per una web. Publiquen l’enèsim capítol dels enregistraments de l’excomissari Villarejo. Santiago Abascal critica l’eutanàsia per què, diu, podria portar a una solució final. No em direu que els extraterrestres, demòcrates de soca-rel, provinents de mons millors però llegits i coneixedors del nostre planeta, tenen motius per al·lucinar. I ens preguntarien si el que ens convenen són enquestes sobre intenció de vot –és el que més interessa a la majoria de partits– o consultes sobre el que pensem o volem sobre el model social i educatiu, la convivència entre les diferents espècies, les garanties del nostre sistema –poders legislatiu, executiu i judicial–i el contracte social per definir i protegir els drets i deures de les persones que volem viure en comunitat. I per cert, respecte a desafortunada expressió del líder de Vox alertant del risc que l’eutanàsia porti cap a una «solució final», només dir que sona fatal i fatalista. Segur que no ho va dir amb segones intencions però el primer que m’ha vingut al cap és la solució final dissenyada sota aquest mateix nom pel Tercer Reich per l’eliminació sistemàtica de la població jueva europea durant la Segona Guerra Mundial.

Els extraterrestres estan escalfant motors per tornar al seu món. Aquest no l’entenen.

tracking