Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Des de fa anys la situació dels masos, en general, i dels modernistes, en particular, tenen una situació singular, crítica, ruïnosa i de deixadesa per part dels propietaris. Requereixen una actuació urgent, perquè si no s’activen solucions urbanístiques, en primer lloc, i les constructives, en segon terme, la ciutat de Tarragona perdrà part del seu patrimoni arquitectònic catalogat. Així de clar i català.

Crec que encara es pot arribar a temps, per salvar i utilitzar aquests masos que encara tenen una vida llarga amb l’ús que correspongui. El Mas d’En Sordé, projectat per Josep Maria Pujol de Barberà (1913), està situat a la carretera de Catllar, té dues plantes d’alçada, rematada amb una cúpula de planta quadrada, revestida de ceràmica blanca i verda. Aquesta cúpula va tenir quatre òculs i la part que correspon al tambor interior de la cúpula té una riquesa artística, que evidencia que la casa era més una simple masia d’estiueig, ja que en el seu temps devia ser molt luxosa. L’element sustentant són unes columnes d’estil jònic. Existeix una porxada d’arcades per tot el perímetre, formant una lògia. Hi ha una galeria porticada que es compon d’arcs de mig punt, que ens recorda la típica vila palatina barroca, amb una estructura radial que es desenvolupa a partir d’un espai central cobert per una impressionant cúpula modernista, que cobreix una gran sala central circular, que està decorada interiorment amb esgrafiats a la primera planta, amb diverses formes, algunes de les quals són florals. Cal destacar també la porta principal amb arcs de carreus i una finestra amb muntants de pedra picada i llinda decorada amb fals arquet conopial.

La setmana passada es va anunciar que aquest mas es rehabilitarà per acollir un hotel rural amb encant. Aquest projecte correspon al Pla Parcial 43 del POUM, que limita amb els camps de golf Costa Daurada, pla que contempla dues àrees que en conjunt sumen 47 hectàrees de terreny. Al nord de les instal·lacions esportives hi haurà ús residencial, blocs de pisos. Al sud, hi ha el Mas d’en Sordé, que acollirà els serveis comuns, mentre que hi haurà nova construcció per les habitacions. La zona hotelera ocuparà un màxim de 8.000 metres quadrats de sostre i que la restauració ha de ser supervisada pels serveis de Patrimoni Cultural de la Generalitat, ja que les edificacions estan catalogades com Béns d’Interès Cultural. Els propietaris actuals són la societat Mas Maneguet i l’Arquebisbat, 80 i 15 per cent, respectivament.

L’any 1998 ja va existir l’intent de fer aquí un hotel de cinc estrelles, per part del grup inversor alemany Günther Borreck, amb una inversió de 12 milions d’euros. El projecte contemplava la construcció d’un hotel amb 12 suites i 89 habitacions, a més de piscina, pistes de tenis i pàdel. Com el projecte anava acompanyat d’una urbanització de luxe amb 150 xalets, el tema no es va fer, ja que la Generalitat l’any 2003, no va donar el vistiplau.

Ara el tema sembla que ja està desencallat i aquesta obra modernista la salvarem, quan des del Consell de Modernisme sempre ha estat a l’orde del dia, un fet recurrent i motiu de preocupació. El nou projecte ja camina, sol cal esperar que agafi la velocitat de creuer amb l’exposició pública i l’aprovació definitiva pot arribar a finals d’any.

tracking