Diari Més

Tribuna

Les Borges del Camp: precaució, tram de concentració d'accidents

Alcalde de les Borges del Camp

Creat:

Actualitzat:

Segurament vostè haurà vist en algunes carreteres, sobretot de titularitat estatal, uns cartells on s’avisa les persones conductores que el tram pel qual està circulant hi ha accidents, no sabem si molts o pocs ni la gravetat, però que en deu haver de forma sovintejada segur que sí perquè si no, no tindria cap sentit instal·lar un cartell com aquest. És el tipus de cartell que jo i els meus conveïns i conveïnes veiem com a mínim dues vegades al dia quan marxem o tornem al nostre municipi, a les Borges del Camp, per la carretera N-420.

L’N-420 és una de les carreteres nacionals més llargues d’Espanya, amb gairebé 900 quilòmetres, que travessa la península de nord a sud, de Tarragona fins a Montoro (Còrdova). Té, a més, el trist rècord de ser la carretera més perillosa de tota Espanya (16è estudi EuropaRap de desembre de 2018) amb 235 quilòmetres amb risc alt o molt alt d’accident. Tot just a les Borges del Camp tenim el maleït honor de tenir 3 quilòmetres d’aquests 235, concretament entre els punts quilomètrics 865,100 i 868,500. És just el punt d’entrada i sortida al municipi, el punt que la gent del poble coneixem popularment com l’empalme perquè és el punt on la C-242 enllaça amb l’N-420. El punt on el passat 10 de febrer es va produir l’últim accident greu que va obligar a evacuar la víctima en helicòpter fins a Bellvitge.

Des de l’Ajuntament de les Borges del Camp fa anys i anys que demanem una solució a aquest punt negre. Fa uns anys, el Ministerio va decidir que mentre no arribava la solució que demana l’Ajuntament (construir una rotonda al bell mig de la via per regular l’accés al municipi i a la carretera TV-3101 a Riudoms) ja hi havia prou amb el «Precaució. Tram de concentració d’accidents». També està regulada la velocitat a 80 (una limitació que serveix sobretot als radars mòbils).

A més, de fa uns mesos el Ministerio de Fomento ha tingut la brillant idea de limitar la velocitat a 60 justament a la meitat de la pujada que fa la carretera abans d’arribar a l’empalme. Aquestes són les úniques solucions del Ministerio. Com a alcalde de les Borges del Camp he fet visites a la Subdelegació del Govern a Tarragona; a la Unidad de Carreteras a Tarragona del Ministerio de Fomento; a la Dirección General de Carreteras del Ministerio a Madrid (amb el director general) i a Barcelona; he parlat amb diputats al Congrés perquè s’inclogués als pressupostos de l’Estat les obres necessàries; he fet cartes; trucades telefòniques... I, de moment, no hem tret gaire cosa més que els cartells i les limitacions de velocitat.

El 29 de març de 2011 el cap del Servicio de Conservación y Explotación de Barcelona de la Dirección General de Carreteras del Ministerio de Fomento, José Manuel Giménez, contestava una carta enviada tres mesos abans demanant la construcció de la rotonda dient que «GISA está ejecutando el proyecto Millora General variant de les Borges del Camp C-242 pk 63+360 a 66+360. Tram: les Borges del Camp, con este proyecto, la situación de peligrosidad que motivó sus sucesivos escritos a esta Demarcación quedará resuelta». Però està clar que no ha estat així, i per això el 8 de juny de 2012, Jordi Sierra, subdelegat del govern espanyol a Tarragona, a la demanda d’informació de com està el projecte de la rotonda, contesta que «... En aquest moment el projecte s’està acabant de redactar...» El 30 de setembre de 2014, l’enginyer en cap de la Unidad de Carreteras del Ministerio a Tarragona, Alberto Hernández, contesta a la demanda de l’Ajuntament enviant el plànol de la solució adoptada per construir la rotonda. I, l’1 de setembre de 2015, el subdelegat del govern espanyol, Jordi Sierra, em contesta una altra demanda dient que el projecte «està redactat i existeix el compromís que serà una de les obres prioritàries de cara a properes licitacions». Aquestes són les cartes que han respost les meves demandes com a alcalde sobre aquest punt negre de la seguretat viària. N’hi ha moltes d’altres sense contesta.

L’última gestió telefònica sobre la inclusió als pressupostos de l’Estat d’una partida per a aquesta obra va ser terrible: aquest projecte no està als pressupostos ni se l’espera. En definitiva, que aquests tres quilòmetres continuaran sent un dels més perillosos de tota Espanya, i continuaran havent-hi accidents (esperem que no n’hi hagi cap amb víctimes mortals). I l’única solució que tenim la ciutadania són els cartells de precaució i les limitacions de velocitat. I continuar queixant-me com a alcalde, demanant reiteradament a tort i a dret que s’executi la solució que ja està prevista des de 2014 com a mínim. Es gasten milions en posar vies de l’AVE, però es deixa rodalies sense inversió i els punts negres a les carreteres s’eternitzen. La impotència i la frustració és molt gran però no queda més remei que continuar insistint, i insistint i insistint, i que no s’acabi la paciència i la tenacitat. Potser a força de fer-nos encara molt més pesats, finalment, un dia l’empalme de les Borges del Camp deixarà de ser un punt dels més perillosos de les carreteres del Reino de España.

tracking