Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Ja fa quatre anys que des de la FaPaC us interpel·lem i us mostrem la nostra preocupació en relació al temps de migdia de les escoles públiques de Catalunya. Recordareu que són moltes les reunions que us hem demanat a tots els grups parlamentaris sobre aquesta problemàtica i són moltes les vegades que ens hem assegut a parlar-ne. Quatre anys després estem en la mateixa situació o, fins i tot, pitjor.

Estem a punt d’aprovar una llei al Parlament de Catalunya que posarà en mans de les empreses privades el temps de migdia, les activitats extraescolars i l’acollida de matí i tarda, entre altres serveis educatius. Com tot els grups sabeu, ens referim al Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones. Un projecte de llei que la ciutadania encara desconeix, però que els afecta directament, ja que suposa blindar l’externalització d’aquests serveis educatius.

És per això que us fem arribar aquesta carta. Us volem transmetre l’angoixa que ens suposa que cap partit polític s’hagi adonat que el silenci del Departament d’Educació entorn del Decret de Menjador es deu al fet que aviat, entre tots els grups, podeu aprovar una Llei que sotmetrà tot el temps no lectiu a les normes del mercat mitjançant l’eufemisme de la contractació pública. Com si el fet de realitzar un concurs públic exclogui la capacitat de les empreses de fer-ne negoci.

D’aprovar-se aquesta llei, oblidem-nos d’avançar en el model de menjador que la FaPaC defensa, és a dir, oblidem-nos de la universalitat i gratuïtat d’un temps de migdia vinculat al dret a l’educació pública; oblidem-nos també de la participació de les famílies en la decisió, gestió i supervisió del temps de migdia, l’acollida matinal i de tarda, i les activitats extraescolars. Si s’aprova aquesta llei, ben aviat les AMPA/AFA de tota Catalunya ja no tindran res a fer a l’escola, al barri o a la seva comunitat.

També ens preocupa, i molt, que aquesta sigui la forma de donar vida al projecte d’Educació 360, impulsat per la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill, impactant directament en totes aquelles activitats educatives que fins ara, i amb tant d’esforç, han dut a terme les AMPA/AFA. Impulsar una política pública no és entregar les activitats que ara organitzen i paguen les famílies a l’empresa privada mitjançant un concurs públic –però, això sí, pretenent que les famílies continuïn assumint el cent per cent del cost.

Davant d’aquesta greu situació, us instem a reflexionar detingudament sobre aquest projecte de llei i a estudiar-ne els efectes de la seva eventual aprovació per al conjunt de les famílies de Catalunya. Us demanem, ara, un acte de responsabilitat política per suprimir els articles 31.1.9 i 35 a), o el vostre vot en contra al Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones.

Aprofitem aquesta carta per demanar-vos una ronda de reunions per explorar conjuntament solucions davant aquesta situació crítica i fem una crida a les AMPA/AFA i a la resta de la comunitat educativa a unir-nos per impedir que aquest projecte de llei vegi la llum.

tracking