Diari Més

Tribuna

La participació ciutadana a Tarragona, una prioritat

Candidat del PDeCAT a l’alcaldia de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Que els tarragonins i tarragonines puguem decidir sobre el futur de la nostra ciutat és possible. És una qüestió de voluntat política, de creure en una participació ciutadana real i honesta i començar a treballar per disposar dels instruments necessaris per incorporar definitivament la ciutadania en la presa de decisions que es duen a terme a l’Ajuntament de Tarragona.

Un d’aquests mecanismes de democràcia directa són els pressupostos participatius, els quals, mitjançant instruments reals i eficaços de participació ciutadana, permeten que la ciutadania decideixi el destí dels recursos econòmics de la ciutat, és a dir, permeten que els veïns i veïnes tinguin veu i vot a l’hora de determinar on aniran a parar part dels diners que ells mateixos han ingressat a l’Ajuntament en forma d’impostos i taxes.

A Tarragona encara ens queda molt camí per recórrer. Fins a l’acabat de passar any 2018 Tarragona ha estat l’única capital catalana que no disposava de pressupostos participatius. Per aquest any 2019 comptem amb una ridícula partida pressupostària de 200.000 euros –la més baixa de les capitals catalanes– destinada als pressupostos participatius, es tracta d’un tant per cent minúscul del total del pressupost de l’Ajuntament. I, de fet, el consistori a hores d’ara encara no té mecanismes eficaços per tal que la ciutadania pugui exercir una participació directa.

Aconseguir una participació ciutadana real a Tarragona és possible. Apostem per destinar un mínim de dos milions d’euros anuals als pressupostos participatius per tal que els veïns i veïnes de cada zona de la ciutat -el centre, Ponent, Llevant, la Part Baixa, la Part Alta, El Serrallo, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador...­- puguin decidir en quins projectes volen destinar els recursos públics. Qui millor que els mateixos veïns i veïnes pot saber els projectes i actuacions que més necessita el seu barri?

La manca d’inversions de l’última dècada ha provocat que tots els districtes de Tarragona necessitin actuacions urgents per millorar l’espai públic. Que els tarragonins i tarragonines decideixin sobre el pressupost municipal garantirà que totes les zones de la ciutat rebin inversions i que aquestes siguin les que realment requereixen.

Existeixen infinitats d’exemples sobre actuacions que s’han convertit en reivindicacions històriques de la ciutadania de Tarragona i que es poden fer realitat: l’arranjament de les voreres de la Part Baixa i de Cala Romana, la millora de l’enllumenat de la zona del Parc Francolí, del Serrallo, de Torres Jordi i de La Floresta, la dignificació de les zones verdes de Solimar, La Llevantina i de l’entorn de l’ermita de Parc Riu Clar, la reparació del mobiliari urbà de Campclar i Torreforta, la millora de les instal·lacions esportives de La Móra, la creació de parcs infantils i zones enjardinades al centre, reformar la plaça de la cinquena promoció de Sant Pere i Sant Pau, donar ús al descampat abandonat de l’Avinguda Sant Salvador, entre moltes altres.

Volem que els tarragonins i tarragonines incideixin directament en un dels aspectes cabdals de l’acció política: el repartiment i la gestió dels diners públics. És possible i ho farem realitat.

tracking