Diari Més

Als Quatre Vents

Festa a Figuerola del Camp

Arquebisbe de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Dissabte que ve, 22 de desembre, serà una data important per a Figuerola del Camp. Personalment tindré la satisfacció de celebrar la coronació canònica de la Mare de Déu de l’Esperança, que compta amb una devoció molt arrelada en aquesta localitat de l’Alt Camp.

És una devoció secular que va mobilitzar la població, el seu ajuntament i moltes entitats. Es van reunir més de 1.800 signatures amb una petició que vaig traslladar a la Santa Seu, i el papa Francesc, sensible a la petició, va aprovar aquesta coronació que confirma que en l’actualitat continua molt viva una tradició de fe popular.

Parlo de fe perquè les virtuts teologals estan entrellaçades entre elles. Només així s’explica que un poble que no arriba a mig miler d’habitants hagi conservat una tradició cristiana que troba el seu signe més visible en l’església barroca, construïda sobre una d’anterior que era romana.

Figuerola del Camp és un poble que aprecia les coses senzilles de la vida, com tants nuclis de població que han viscut de l’agricultura, en aquest cas dels cereals, la vinya i els avellaners. Precisament l’any 1956 hi va haver una recollida popular d’avellanes, destinada a construir un altar major i a honrar en un nou espai la Mare de Déu de l’Esperança.

A aquesta devoció popular van dedicades les festes que des del dia 14 fins al 23 s’estan succeint a Figuerola del Camp. Són mostra d’una alegria que enllaça amb l’advocació mariana de l’Esperança, tan necessària també en els nostres dies. Acudint a Maria, esperança nostra, si el nostre cor està alterat per alguna circumstància, tornarà a gaudir de la pau.

Entorn de l’esperança hi ha un breu relat indicatiu que Déu ens ajuda sempre, tot i que sovint per camins inesperats: Es trobava un nàufrag en una illa deserta i amb prou feines va poder construir una cabana i fer foc. És tot el que tenia, però un dia el foc va arrasar la cabana. «Com és possible que Déu ho permeti?», es va preguntar, però va aparèixer un vaixell que va arribar en la seva ajuda. Li van dir: «Hem vist que feia senyals de fum i hem acudit pensant que ens estava cridant.»

La Mare de Déu és per a nosaltres com aquest senyal de fum que crida el seu Fill perquè vingui en ajuda nostra quan ho necessitem. Ella representa la nostra esperança, manté la nostra fe i ens mou a una caritat autèntica entre nosaltres. Dissabte, quan procedim a la coronació d’aquesta apreciada imatge, invocaré l’ajuda de la Mare de Déu perquè a Figuerola del Camp es visqui sempre segons el testimoni dels primers cristians, que tenien un sol cor i s’ajudaven de tal manera que els qui els contemplaven en quedaven admirats.

tracking