Diari Més

Tribuna

El servei d'autobusos que Tarragona mereix

Portaveu Grup Municipal ERC-MES -MDC a l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Una ciutat tan disgregada com Tarragona, i amb una distància tan gran entre els seus extrems, necessita un servei d’autobusos eficient i competitiu. Més enllà de la bona valoració que en fan els usuaris del servei, ens hauríem de preguntar per què la utilització del transport públic és tan baixa a Tarragona?

La millora del servei no arribarà per la gratuïtat. Per alguna raó serà que molt poques ciutats han jugat aquesta carta. El cas més conegut és el de Tallin i el resultat, segons els observadors, ha estat decebedor: l’increment d’usuaris ha sigut poc significatiu; han disminuït els trajectes a peu, però no els dels cotxes. En les úniques zones que hi ha hagut un increment relatiu de l’ocupació és en les de menys poder adquisitiu, del que es dedueix que la solució passa per un model de tarifació social, un tema que Ballesteros mai ha volgut afrontar.

Augmentar el nombre d’usuaris ha de ser l’objectiu de l’empresa municipal i fer-ho de manera racional pot anar perfectament acompanyat d’una major eficiència de l’empresa. Un tema que no hauria de ser menor per un ajuntament amb un endeutament superior al 100% i que exerceix la pressió més gran fiscal entre les capitals de tot l’estat.

No tenen sentit el continu d’ocurrències que han seguit al precipitat i poc meditat anunci de Ballesteros de bus gratis per a tothom. Un anunci que el mateix alcalde ja ha dilatat a quatre anys i que, com tantes promeses que ha fet, no portarà a terme.

L’alcalde parla de «revolució» i pretén convertir la plaça Imperial Tàrraco en el punt de trobada de totes les línies. Això no té cap sentit! El gran repte a resoldre de la xarxa d’autobusos de Tarragona és la competitivitat respecte al vehicle privat, escurçant la durada dels trajectes. No pot ser que en autobús es tardi quatre i cinc vegades més que en cotxe i a vegades gairebé el mateix que anant a peu. El que necessitem són línies interconnectades que aproximin amb el mínim temps possible els punts de major demanda potencial. Fer passar totes les línies per la mateixa plaça no és una solució, és un despropòsit.

L’altre despropòsit és convertir l’aparcament de Battestini en un dipòsit d’autobusos. Quin pecat han fet els veïns de la zona per merèixer aquesta penitència? No en tenen prou en ser el punt amb més contaminació del nucli urbà? Ara hauran de suportar els motors de desenes d’autobusos escalfant-se cada matí? No té cap sentit castigar als veïns de l’entorn de la plaça Imperial Tàrraco amb una imatge quotidiana tan dura. Sincerament, em costa trobar una manera més ràpida de degradar la zona.

El que ha de fer l’empresa municipal és aprendre dels que van pel davant, com la introducció de les parades a demanda. L’autobús ha de donar servei a com més gent millor i arribar als punts amb poca densitat de població. El que no és pràctic és que sempre hi arribi, encara que no hi pugi ningú. Moltes ciutats han aplicat amb èxit aquesta fórmula, entre altres alguna molt propera.

Altres ciutats tenen sistemes de bus nocturn a demanda i el GPS calcula els itineraris més ràpids. Sistemes que la tecnologia fa avui perfectament possibles.

La millora del servei d’autobusos vindrà de la racionalització, la bona gestió, la renovació de la flota i l’aplicació de possibilitats tecnològiques. No vindrà de les ocurrències, del populisme, ni dels plantejaments poc meditats.

tracking