Diari Més

Tribuna

Fòrum Judicial. Un greuge més de la Generalitat a Tarragona

Primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona i
portaveu del grup municipal del PP

Creat:

Actualitzat:

El passat mes de setembre la consellera de Justícia, Ester Capella, va demostrar una vegada més el menysteniment del Govern de la Generalitat cap a Tarragona. Durant les festes de Santa Tecla, Capella va visitar la nostra ciutat i, en declaracions als mitjans de comunicació, va dir que no hi havia cap data prevista per a la construcció del Fòrum Judicial de Tarragona perquè no hi ha diners per finançar les obres.

La justificació de la consellera ens sembla una excusa, perquè el seu departament sí que va tirar endavant la construcció de la nova Audiència de Barcelona, actualment paralitzada per l’aparició de restes arqueològiques i que suposa una inversió de 50 milions d’euros.

No és qüestió de diners senyora Capella. És qüestió de prioritats. Prefereixen gastar en altres projectes i en altres llocs de Catalunya abans que a Tarragona. Bé, sí que hi inverteixen, però només engrunes per fer pedaços a uns equipaments que ja no donen més de si.

Com a advocat he patit la incomoditat de la dispersió de seus judicials, així com la seva saturació. Però aquest no és un caprici meu o de l’Ajuntament al qual represento. És una reivindicació que fan advocats, a través del seu Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona, els funcionaris de Justícia, així com els usuaris. A altres ciutats, fins i tot més petites que la nostra, disposen d’un equipament únic per a tots els serveis judicials.

Aquest és un projecte que ve de lluny i fa dues dècades que se’n parla. Els anuncis van començar l’any 2006, amb l’aprovació a la comissió de Justícia del Parlament d’una proposta de resolució presentada pel grup parlamentari del Partit Popular per tal que es busqués un emplaçament i es tirés endavant el projecte. El conseller del moment, Josep Maria Vallès, va anunciar aquell mateix any que el 2008 Tarragona tindria Fòrum Judicial.

Des de llavors hem patit anunci rere anunci sobre la qüestió. S’ha fet la redacció de projecte, s’han licitat les obres, s’ha anunciat l’inici d’obres, s’han posat diverses dates. Però res de res. Després de molts anys de paraules l’única realitat és que Tarragona continua sent l’única capital de província catalana què té les seves seus judicials disperses. Concretament en vuit edificis de la ciutat, destinant anualment 1,1 milions d’euros en lloguers.

El que sembla una prioritat per la Generalitat és el centre obert a la zona de Pont i Gol que, segons va explicar la consellera Capella, estarà operatiu l’any 2021. El Fòrum Judicial haurà d’esperar a la venda del solar de l’antiga presó, que actualment funciona com a centre obert. Això vol dir que a Tarragona encara esperarem un mínim de cinc anys per veure aquest reivindicat equipament, alhora que la ciutat no gaudirà de l’espai de l’antic centre penitenciari com sí que ha passat, per exemple, a Barcelona amb la Model o a Figueres. Un altre greuge més, i en van molts, contra Tarragona i els tarragonins.

tracking