Diari Més

Tribuna

La dignitat de la Part Baixa i el futur de Tarragona

Regidor de l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Ja fa temps que venim denunciant la degradació que està patint Tarragona i, especialment, el seu centre, aquella ciutat històrica construïda abans del segle XX. Doncs bé, de tot el Centre de la ciutat, el cúmul dels cúmuls de totes les degradacions el trobem a la Part Baixa. Allà hi conflueixen tots els efectes de tenir la ciutat abandonada, desendreçada i bruta, amb elevats costos en termes de benestar veïnal. Alhora, però, tenim el deure i l’oportunitat d’assumir un compromís de ciutat amb la Part Baixa. Perquè allà hi ha la clau de la gran remuntada que necessita Tarragona.

Però comencem per descriure la realitat dura d’una de les dues ànimes de la nostra ciutat, la del mar. El Barri del Port presenta un lamentable estat a diversos nivells, agreujat els darrers anys. En primer lloc, problemes de salubritat intolerables, amb brutícia crònica, plagues, inundacions i males olors. En segon lloc, problemes de seguretat i convivència, per la proliferació d’actituds incíviques, delictives i pisos buits, molts d’ells ocupats. En tercer lloc, problemes d’empobriment econòmic, amb notables problemes de mobilitat i una crisi de comerços que tanquen persianes. Fixeu-vos com puja, aquesta gangrena, Apodaca, Unió i Gasòmetre amunt! Finalment, problemes estructurals i urbanístics, amb voreres en mal estat, problemes d’accessibilitat, solars buits, habitatges envellits, degradació arquitectònica i la cicatriu ferroviària. Sembla que parlem d’un barri obrer del XIX, oi? Doncs no, és el Barri del Port del XXI -de moment-.

Com que descriure així un barri que t’estimes no és agradable, entrem directes a parlar de solucions. Com és evident, la Part Baixa històrica necessita un pla de revitalització integral, general, amb actuacions molt diverses. Per un costat hi ha les solucions contingents, que són urgents i requereixen una intervenció immediata: molta més neteja, agents cívics de proximitat, més presència de la Guàrdia Urbana a peu i en bicicleta, reclamar als propietaris dels locals tancats que els tinguin en bon estat i millors canals de participació dels veïns i les entitats, entre d’altres. Fins aquí, el consens polític és fàcil i només és qüestió que el govern compleixi els compromisos.

Però de què servirien les solucions contingents si deixéssim intactes les causes estructurals? Per això calen també actuacions a mig i llarg termini. Una bona política de dinamització comercial, una aposta clara pel petit comerç, la peatonalització d’alguns carrers, la revitalització dels equipaments -Palau de Congressos i Tabacalera, entre d’altres-, l’aprofitament cultural i social dels magatzems, la rehabilitació dels habitatges, una mobilitat més integrada i sostenible i un urbanisme de reaprofitament, com han fet moltes altres ciutats amb els seus cascs històrics.

En definitiva, es tracta de repoblar el barri de persones i activitat, omplint de vida els pisos, els locals, els solars i les places buides o malmeses. Òbviament, això és incompatible amb construir barris enormes com la Budellera perquè contribuirien a buidar encara més la Part Baixa i el Centre de Tarragona de població activa. O apostem per revitalitzar la ciutat que ja tenim, o apostem per fer grans suburbis nous, però les dues coses alhora no són viables. A Esquerra ho tenim clar: solucions contingents i solucions estructurals per la Part Baixa i un Centre de Tarragona fort com un roure!

L’Ajuntament ha de dignificar tots els barris sense excepció. La Part Baixa és prioritària perquè hi ha un dels barris més deteriorats -no l’únic, malauradament-. Però hi ha una altra raó, que és estratègica. Si dinamitzem el Barri del Port, l’Eixample de Tarragona en sortirà reforçat, en una sinèrgia entre Part Baixa, Corsini, Rambla i Part Alta, vital per recuperar el pols del centre de la ciutat.

Aquest és el repte!

Així que els veïns del Barri del Port poden comptar amb el nostre suport. Estem aquí per defensar la salubritat, la seguretat i la imatge del barri; dignitat, crec que n’hi diuen. Però també estem aquí per promoure el canvi que necessita la ciutat. Coses que van de la mà, perquè si el futur és bo per la Part Baixa serà bo per Tarragona.

tracking