Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Avui pensava en els oficis que s’estan perdent amb el pas del temps i els canvis polítics. Per exemple, què se’n farà de l’equip de traductors d’anglès de la Moncloa? Míster «No-és-No» he de reconèixer que té dues grans virtuts: sap viatjar en jet privat i pot parlar amb el Trump sense intermediaris. Però ni els científics de «Massaxuxes» s’expliquen en quin idioma xerraven la Merkel i el Rajoy quan anaven a caminar sols. Quina sort que teníem amb l’Aznar! Un home que parlava deu idiomes a la intimitat mentre feia un relaxing cup amb la Botella.

A nosaltres, els que ja pintem canes, ens van dir que el francès era la clau i que no calia aprendre català ni anglès a l’escola, que això no tenia futur. Cabrits! Sí que el francès ha estat el futur per alguna model o algun subsecretari, però la majoria no l’hem fet servir. De moment, tot arribarà.

I les taquígrafes del Congrés, perquè segueixen allà amb la Singer rasca que rasca. No s’han assabentat que tot queda enregistrat en vídeo? És com si a un cotxe automàtic una senyora anés canviant de marxes al nostre costat. Jo crec que els queda poc per jubilar-se i fan que treballen, com l’ONU o el Senat.

Ara, el teu amic et presenta el seu fill de set anys i el marrec et diu amb accent de Boston «Nice to meet you», i tu li contestes que no t’agrada la carn, «merci». Podien haver dedicat l’inútil temps d’escola destinat a conèixer els noms dels reis «gots» o del Pepe Botella per ensenyar anglès. Fa quaranta-quatre anys que vaig començar a estudiar l’idioma de Churchill i els amics ja em coneixen com l’«autopista», perquè no sóc capaç de passar de l’A-2.

tracking