Diari Més

Tribuna

Unes festes més sostenibles

Regidora de Sostenibilitat, Medi Ambient i Neteja de l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Passats ja uns dies de les festes de Sant Magí d’aquest 2018, ja podem fer balanç de què han suposat. I des de la meva àrea vull posar l’èmfasi en la utilització del got reutilitzable de les festes. Els tarragonins i les tarragonines un cop més hem demostrat la nostra consciència col·lectiva mitjançant la utilització de gots reutilitzables.

Entre tots i totes, hem aconseguit evitar el llançament d’uns 500.000 gots d’un sol ús i hem reduït el nombre de residus que es generen durant les Festes Majors, però també hem contribuït a disminuir la quantitat de plàstics utilitzats, el que suposa una reducció de l’impacte ambiental.

Cal tenir en compte que un got de plàstic d’un sol ús té un alt impacte ambiental, triga més de 100 anys en degradar-se de forma natural. La lluita contra aquest tipus d’agressions al medi ambient ens implica a totes les administracions i en aquest sentit Tarragona ha estat líder amb aquesta mesura.

Els ciutadans i ciutadanes juguem un paper fonamental en la lluita contra el canvi climàtic. El nostre compromís i la nostra implicació, són la clau per la preservació del medi ambient i la disminució de l’impacte ecològic en els nostres carrers, el nostre entorn i en definitiva la nostra ciutat.

A més, ser sostenible permet el naixement d’iniciatives d’emprenedoria social a la ciutat de Tarragona. És el cas, de la Cooperativa Combinats, una entitat sense ànim de lucre que ha posat en marxa el projecte Un got per festes. El 30% dels beneficis que s’han obtingut amb aquesta proposta aniran destinats a impulsar projectes culturals i mediambientals a la ciutat, seleccionats per convocatòria pública per la mateixa entitat. Vull aprofitar aquestes línies per felicitar l’entitat i encoratjo als tarragonins i tarragonines a impulsar iniciatives semblants. I és que és necessari que totes i tots fomentem en el possible una societat que tingui cura del Medi Ambient, amb una economia urbana sostenible.

Un dels nostres objectius, com a Conselleria, sempre ha estat aconseguir un model de ciutat respectuós amb els recursos naturals, sabent que aquests són limitats, i amb el nostre entorn. Amb una gestió eficient i cohesionada que ofereixi als tarragonins una millor qualitat de vida, respectant el medi ambient i pensant en el futur de la ciutat. I és que les ciutats ens hem de comprometre més que mai en desenvolupar accions participatives, com les del got reutilitzable, per reduir l’impacte ambiental, ja que en 30 anys el món tindrà dos mil milions més de persones, cosa que farà augmentar les emissions de CO₂ i accentuarà el canvi climàtic.

Per l’Equip de Govern, la sostenibilitat ha estat una de les nostres prioritats sempre. Hem impulsat accions enfocades a una gestió sostenible dels espais, com per exemple les campanyes d’estalvi d’aigua a les llars, l’organització de mercats d’intercanvi a la Rambla Nova i a Campclar, o la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient.

Per acabar, des de la Conselleria de Neteja Pública vull agrair a totes les ciutadanes i ciutadans, que ens han acompanyat i ens acompanyen en aquest camí. I també remarcar l’èxit extraordinari que ha tingut aquesta proposta i l’altíssima implicació que hem rebut per part de la ciutadania, i molt especialment, del jovent. Perquè les accions polítiques es fan per les persones, però també amb les persones.

tracking