Diari Més

Tribuna

Més al voltant del barri de l'Eixample Platja de Cambrils: si es vol, es poden fer coses!

Creat:

Actualitzat:

L’Eixample Platja, com dèiem fa unes setmanes, no és un barri qualsevol de Cambrils. Amb tota seguretat és el barri més densament poblat del municipi i a la vegada el que rep menys inversió des de fa molts anys. Històricament a més és un barri que va créixer coincidint amb l’auge del turisme a la nostra vila i va servir per desplaçar molta població marinera des del barri de la platja, a la qual es va sumar l’arribada de nous cambrilencs provinents d’arreu, que hi han tingut plegats el seu espai natural de relació i desenvolupament.

Així doncs, malgrat la quantitat de gent que hi viu i malgrat les seves dècades d’història, qualsevol cambrilenc estaria avui d’acord amb el fet que actualment aquest barri no pateix la millor situació ni el millor aspecte desitjat, i en tot això evidentment hi té molt a veure qui governa l’ajuntament de la nostra ciutat.

Parlem doncs de dues contradiccions molt grans: els veïns de l’Eixample Platja paguen religiosament els seus impostos com cal que faci qualsevol ciutadà, però reben a canvi una qualitat dels serveis prestats municipalment de forma molt deficient. En segon lloc, si mirem per sobre de la Rambla Jaume I, que delimita precisament el barri en qüestió, el turisme o visitants que rep el nostre municipi no passen d’aquesta frontera imaginària i es queden concentrats a la primera i segona línia del Port, tot desaprofitant un potencial que realment es podria articular en benefici de tots plegats.

Llavors la pregunta és clara: podem fer alguna cosa més per engrescar que hi hagi més moviment de persones que visitin el barri i així generar més activitat econòmica, al mateix temps que els que hi viuen puguin millorar la seva qualitat de vida? Des de NMC creiem que sí; les dues qüestions són objectius que es poden assolir amb unes actuacions dirigides millorar de manera decidida l’estat de les voreres, clavegueram, sobretot neteja, buidat i reposició de papereres, atenció al mobiliari urbà com poden ser els bancs, increment de la sensació de seguretat, convivència, potenciació de la instal·lació de nous comerços i botigues...

L’actuació d’un govern municipal realment decidit a canviar aquest rumb decadent resultarà de tenir una visió global del nostre municipi. Com ja hem insinuat abans millorar el barri de l’Eixample Platja començaria per millorar la mateixa Rambla Jaume I per tal de tenir-hi uns accessos més dignes. Com, igualment, no pot esperar més, per sota de la Rambla Jaume I, concretament fomentar la pseudoconversió en zona de vianants del carrer Pau Casals i les seves perpendiculars. Si fem un pas endavant en aquesta direcció, evidentment no podem deixar més amunt un carrer de Colom aïllat com a paradigma de tot allò que passa al barri i no ho volem.

Tenir una visió global de Cambrils i actuar amb cirurgia fina sobre cada un dels seus barris, amb necessitats diferents, però igualment tots ben cambrilencs i amb els mateixos drets, no ha de resultar massa difícil d’entendre per part dels qui governen.

En altres articles des del NMC ja avançarem com poden millorar les prestacions de la nostra façana marítima, el seu port i les seves platges, el Barri Antic de la Vila, a Ponent i a Llevant, d’aquesta manera contemplar un únic Cambrils, tot ell i no per parts desiguals, confortable, convençut, bonic, atractiu i, en definitiva, ben cuidat.

Cambrils doncs ha de ser només un i queden moltes peces perquè el nostre trencaclosques particular realment acabi configurant-se, actuacions que no poden arribar més tard en el temps, i qualsevol govern que arribi arran de les eleccions municipals del pròxim mes de maig haurà d’afrontar el seu repte de forma preparada, a consciència i valenta.

tracking