Diari Més

Tribuna

La Diputació liderant el canvi de model energètic

Diputada de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

De tots els reptes que tenim per endavant n’hi ha un que definirà el nostre futur immediat amb més contundència que cap altre: l’amenaça urgent i creixent del canvi climàtic. Cap país, cap societat, és immune al canvi climàtic. Tampoc la tarragonina. A la Unió Europea aquests darrers estius han estat els més calorosos de la nostra història contemporània i les emissions de carboni continuen a l’alça.

Hem d’afrontar la realitat: el clima canvia més ràpidament que els nostres esforços per fer front a aquest problema. No podem fingir que no ho sabem. Hem de reduir la contaminació a la nostra societat i fer-ho de forma coordinada amb totes les institucions i agents implicats.

Així ho hem entès des del primer moment a la Diputació de Tarragona i per això des del 2013 ens vàrem adherir al Pacte d’Alcaldes, impulsat per la Unió Europea, a fi i efecte d’implementar el contingut del pacte a les comarques tarragonines.

I no ho vàrem fer amb caràcter simbòlic sinó impulsant el pla d’acció per a l’energia sostenible i el clima. Fruït d’aquest esforç vull destacar que mentre que el 2013 únicament tres municipis de les nostres comarques estaven adherits al pacte, actualment ja són 148 els pobles i ciutats de Tarragona que han elaborat, o ho estan fent, el seu pla d’acció per a l’energia sostenible. Per tant, parlem d’un esforç molt important que s’ha traduït en un increment de municipis implicats notable en pocs anys.

I què fem a la Diputació de Tarragona per potenciar aquesta necessària associació entre energia i clima? Ras i curt: tot el que està a les nostres mans. Per exemple, implantant la recollida d’oli domèstic a les nostres comarques per convertir-lo en biodièsel. Ara mateix ja hi ha 144 pobles tarragonines implicats en aquest programa impulsat per la Diputació.

Així mateix, donem tot el nostre suport tècnic i econòmic als ajuntaments perquè redactin i aprovin els seus propis plans en matèria d’energia sostenible, subvencionem accions concretes, hem iniciat mesures de comptabilitat energètica, treballem per a la instal·lació de xarxes de calor de proximitat amb biomassa, tramitem certificats d’eficiència energètica, impulsem campanyes de comunicació, etc.

És suficient? Res és suficient quan parlem de lluitar contra el canvi climàtic. Ho deia el president Obama: «Som la primera generació en notar les repercussions del canvi climàtic i la última que pot fer quelcom per detenir-lo.» No oblidem mai aquestes paraules. Hem de ser capaços d’impulsar, de manera coordinada, més inversions en energies netes, reduir les emissions de carboni, estimular molt més les energies renovables: la eòlica, la solar, etc. Hem de desenvolupar els vehicles elèctrics i retallar la despesa energètica amb l’estalvi que això suposarà per als consumidors.

És a dir, des de la Diputació estem convençuts que podem assolir aquestes fites, alhora, generant nous llocs de treball, impulsant la nostra economia i reduint la contaminació. Un medi ambient sà no és antagònic amb un creixement econòmic robust. És just al contrari. Tampoc ho oblidem mai perquè les energies renovables i l’eficiència energètica són elements essencials de la nova economia.

Per tant, tinguem clar que només podrem afrontar el repte de combatre el canvi climàtic si tots ens sumem a aquest esforç tan ambiciós. Tots. Ningú se’n lliura. Cadascú segons la seva responsabilitat, i aquí puc garantir que la Diputació de Tarragona està fent la feina.

Ho deia ahir mateix en obrir la jornada sobre energia i clima que ha organitzat la Diputació de Tarragona per tractar aquesta qüestió amb la resta de Diputacions del país: aquest desafiament global requereix ambició per afrontar-lo. Els nostres fills es mereixen aquesta ambició. I estic completament segura de parlar en nom de tots i de totes quan afirmo que deixar a les futures generacions de tarragonins i tarragonines en territori més net i més sà és un objectiu i un repte pel que val la pena lluitar.

tracking