Diari Més

Als Quatre Vents

Aplec de l'esperit

Arquebisbe de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Aquest cap de setmana, solemnitat de la Pentecosta, té lloc a Tortosa el XII Aplec de l’Esperit. L’Aplec és una trobada festiva per a compartir, animar-se i festejar junts diversos motius de la vida quotidiana. Catalunya és una terra on se celebren molts aplecs de tota mena: gastronòmics, esportius, de sardanes… però molts són promoguts per l’Església per a celebrar diferents festivitats religioses en santuaris, ermites, festivitats patronals, de moviments, etc.

Recordo els aplecs que se celebraven al meu poble al maig, davant l’ermita de la Mare de Déu, o per Sant Pere, a l’ermita del mateix nom. Eren dies esperats, cada un amb el seu estil i tradicions, però no hi faltava la missa i el menjar campestre familiar.

Els dotze aplecs de l’Esperit que s’han celebrat fins al moment han estat convocats pels bisbes de Catalunya, que organitzats pels seus delegats de pastoral de joventut, reuneixen joves i adolescents en una celebració comunitària i festiva.

Cada un d’aquests aplecs s’ha celebrat en un lloc diferent i cada un amb un lema i enfocament també diferent. Per assenyalar els últims, en els quals he pogut participar directament: a Tarragona l’any 2007, amb el lema «Marcats per l’Esperit»; a Terrassa el 2010, «Amb vosaltres cada dia», a Banyoles (Girona), «És el Senyor», i aquest any, a Tortosa, el lema és: «Crist és la Vida».

Aquest lema està inspirat en el riu Ebre que passa per aquesta ciutat. De la mateixa manera que l’aigua del riu genera vida pels llocs per on passa, creiem que Crist ha de vertebrar i donar vida als joves de les nostres diòcesis. El missatge que es vol transmetre als joves és afirmar la importància que l’Esperit Sant vol tenir en la seva vida de fe, amb especial referència al baptisme i a la seva identitat de batejats.

Durant molts mesos s’ha anat preparant aquesta gran trobada amb els joves. S’han tractat temes relacionats amb el lema que l’aigua és vida: sense la presència de l’Esperit la fe es pot convertir per a molts joves en un conjunt de tradicions i normes sense ànima. També pretén ressaltar la set de Déu que nia en el cor de tot jove així com la força de l’Esperit Sant que, com l’aigua, té força per impulsar l’anunci de l’evangeli als joves; i igual que els sediments que aporta el riu, s’ha reflexionat sobre què poden aportar els joves per a transformar el món.

Aquest dissabte i diumenge s’està duent a terme a Tortosa aquest XII Aplec de l’Esperit. Preguem perquè l’Esperit Sant ajudi els nostres adolescents i joves a viure el seu compromís cristià.

tracking