Diari Més

Tribuna

De Tarraco a la Tarragona dels Jocs. Passat i futur

Regidora de Patrimoni Històric i Portaveu del Govern

Creat:

Actualitzat:

Roma reviu a Tarragona. Un any més, i ja en són 20, la nostra ciutat és envaïda pels habitants de Tarraco. Pels tarragonins de fa 2.000 anys, en definitiva. Tarraco Viva ja és aquí i, enguany més que mai, és un actiu de la ciutat que hem d’aprofitar i gaudir.

Ara fa 20 anys, després d’assolir la declaració del nostre llegat romà com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, va néixer la idea de fer reviure l’etapa més esplendorosa de la nostra història. Vàrem transformar pedres mortes en pedres vives. En Tarraco Viva, que avui i ara és a més una de les parts fonamentals del programa cultural dels Jocs Mediterranis.

Perquè si aquests dies estem immersos de ple en experimentar el que vivien els romans de Tarragona, d’aquí a unes setmanes donarem la benvinguda al projecte més ambiciós de la nostra història: els Jocs ja són aquí.

Som, per tant, davant d’unes dates molt especials. Unes setmanes i unes propostes amb les quals combinem el nostre passat més gloriós, amb l’emperador August fent de Tarraco una de les capitals més influents i importants del món conegut, amb la gran oportunitat de crear una nova pàgina daurada al llegat tarragoní. Tornarem a liderar la Mediterrània i ho farem sent la ciutat més petita que mai ha acollit uns Jocs Mediterranis.

Tot i això, aquests seran els Jocs més participats de la història amb més de 4.000 esportistes inscrits. Tot plegat suposa un gran repte que ha estat ple de dificultats i entrebancs, però des del diàleg i el consens, l’hem superat. Hem assolit un èxit humà sense precedents, amb més de 7.800 voluntaris inscrits quan en necessitem 3.500. Hem creat patrimoni i llegat en forma d’equipaments esportius. Hem atret la inversió externa, ja que per cada euro que ha invertit l’Ajuntament en els Jocs, n’hem captat fins a cinc.

Gràcies als Jocs hem pogut potenciar un dels pilars fonamentals que en la darrera dècada ha impulsat i defensat l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros: la cohesió de la ciutat. Hem mirat a Ponent, zona històricament oblidada, i l’hem cosit a la resta de la ciutat amb nous equipaments esportius i comercials, com és la futura arribada d’Ikea.

Hem assolit també un gran èxit institucional, amb totes les administracions integrades en aquest gran projecte. I ens avala, i això és el més important, l’èxit ocupacional. Amb els Jocs hem pogut crear fins a 3.000 llocs de treball directes i indirectes en uns moments gens fàcils per a l’ocupació.

Amb Tarraco Viva i amb els Jocs potenciem els grans actius de Tarragona: la cultura, el turisme vinculat a l’esport i la gastronomia, el patrimoni material i també l’immaterial, perquè també cal tenir en compte la dieta mediterrània i els castells com a elements identificadors d’una Tarragona optimista i orgullosa de qui és.

Perquè som passat, el present i el futur de la Mediterrània.

tracking