Diari Més

Tribuna

Setmana santa tarragonina: una mirada als nous temps

Vocals del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre

Creat:

Actualitzat:

Enguany el Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre fa 697 anys, una efemèride més que centenària i que demostra, amb escreix, el llarg recorregut del gremi amb la pagesia, però també amb la religió i la cultura a la ciutat de Tarragona. Una xifra que evidencia de manera inequívoca el relleu generacional que ha permès que la tradició gremial perduri avui dia. El Gremi deu la seva existència, en gran part, a què joves i grans hem fet possible el manteniment de l’essència i el patrimoni generació rere generació.

Sens dubte el relleu generacional no solament és una qüestió vàlida pel Gremi de Pagesos sinó que pel conjunt de la Setmana Santa de Tarragona, les 12 associacions que la conformen, és essencial. La nostra Setmana Santa és una tradició documentada des del 1550 que ha tingut els seus alts i baixos, però que segueix ben viva. Els anys 70 del segle passat, semblava que la Setmana Santa tarragonina s’anava apagant a poc a poc per la manca de participants, fet que xocava amb la voluntat de moltes dones de participar-hi tot i no estar permès. Va ser precisament la incorporació de les dones l’any 1980, el que va salvar la nostra Setmana Santa i el que va permetre obrir-la de forma igualitària a la societat actual. Quasi 40 anys després d’aquesta fita, ens trobem davant d’un nou gran repte: el relleu generacional.

Milers de tarragonines i tarragonins participem de les processons i els actes de la Setmana Santa, concretament, més de 3000 persones desfilem a la Processó del Sant Enterrament el Divendres Sant, i les xifres desmenteixen el vell mite que aquesta festivitat és només per a gent gran. Els portants, els integrants de les bandes musicals, els arrengladors, els confrares de les files... som cada cop més gent jove, compromesa amb el manteniment d’aquesta sacra tradició i la seva renovació. En el relleu a la presidència de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona, el nou president Francesc Seritjol defensava el paper dels joves i en valorava la seva importància, afirmant que «avui dia hi ha molta gent jove, ja hi ha un relleu generacional, però falta que ens ho creguem». En la mateixa línia el pregoner de la Setmana Santa 2018, Adolf Quetcuti, advocava per un «replantejament comú i una obertura al debat intern» per tal de «generar capacitat d’acollida a persones de diferents edats» i construir «un relleu generacional amb una línia més pedagògica i oberta als joves». Una defensa que celebrem i refermem com a condició necessària per a la continuïtat d’aquest llarg costum.

La història de la tradició religiosa més genuïna continuarà si els joves hi som i ens hi posem al davant. Conjurem-nos doncs joves i grans per a fer possible que la Setmana Santa de Tarragona segueixi bategant durant els anys vinents, mantenint el seu esperit, però obrint-se als nous temps.

tracking