Diari Més

Tribuna

L'Educació a Reus, una gestió política nefasta

Regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus

Creat:

Actualitzat:

Aquests darrers dies hem vist com es prenien decisions en matèria educativa a la nostra ciutat que afecten moltes famílies amb canalla d’una manera escandalosament nefasta. Celebrem que, finalment, el govern s’hagi fet enrere en la qüestió de l’adscripció única i ara cal que ho faci, també, en la reducció dels grups de p3, proposada pel curs vinent.

Però el més urgent, és canviar la manera de fer d’aquest govern que pretén prendre decisions a esquenes de les famílies, dels alumnes, i del professorat. La comunitat educativa té dret a participar en la presa de decisions que afectin la qualitat de l’escola i puguin posar en perill l’equitat del sistema. De res serveix fer consells escolars només per informar, quan ja està tot decidit i ja no hi marge d’actuació. La comunitat educativa i les famílies hi tenen molt a dir.

També cal una bona planificació que permeti avançar-se als problemes. L’augment de les necessitats a secundària, n’és un cas. Com molt bé exposaven les famílies afectades, la situació es veia venir de feia anys. EL PSC, en previsió del que ara està passant, havia programat instituts escola, que el Sr. Pellicer va fer desaparèixer quan va accedir al govern. I, ara, pretenien imposar l’adscripció única, un sistema que va en contra dels drets de les famílies de triar l’educació dels seus fills i filles. Per sort, la mesura s’ha aturat per la pressió dels pares i mares.

D’altra banda, el govern no pot continuar amb l’actitud de submissió i resignació davant les retallades que plantegen altres administracions. A Reus necessitem que el govern reclami recursos per la ciutat. Un exemple molt clar és en la reducció de grups de p3, 9 des que el Sr. Pellicer és al govern. És cert que ha baixat la natalitat, però això no pot ser l’excusa per reduir grups al ritme que s’està fent, quan les ràtios són molt altes. En cap cas no es poden aplicar mesures ni justificar retallades per motius d’ordre demogràfic o econòmic. Qualsevol decisió que afecti l’escola s’ha de prendre per criteris estrictament educatius. Nosaltres apostem per la reducció de ràtios, que permetrà un seguiment més individual de cada alumne. I la regidora d’Educació ha de lluitar perquè així sigui.

Un altre tema molt preocupant és la gestió realitzada en l’àmbit de l’escolarització equilibrada. En governs socialistes, es va fer una gran feina amb un estudi tècnic fet tenint en compte la opinió i les necessitats de les famílies, que el govern actual no ha tingut mai present. Fins i tot, ha reconegut que el seu model de 3+2 implantat el 2012 ha provocat greus desequilibris entre els centres, fet que ha obligat la regidoria d’Ensenyament, després d’una moció del PSC aprovada al ple per unanimitat, a realitzar un nou estudi d’escolarització per evitar que algunes escoles es converteixin en guetos. Per cert, que aquest estudi fa un any que roda pel món i encara no han tret cap conclusió, més enllà de tancar grups, que pot acabar comportant el tancament d’escoles.

En l’àmbit de les escoles bressol, és inadmissible que el govern hagi perdonat a la Generalitat el pagament de les subvencions pendents per al seu finançament dels anys 2012 i 2013, obligant les famílies a un major esforç econòmic. Com també és inadmissible que es renunciés a la subvenció per a la construcció de l’escola bressols Sajolida o que es tanqués l’escola bressol del Roser després de 34 anys de funcionament, per posar alguns exemples.

Aquesta és la trista herència que ens deixarà la regidora d’Educació. I, si tal com ella diu, no té marge d’actuació perquè tot li ve donat des de la Generalitat, es podria plantejar la seva dimissió. A nosaltres ens sona a excusa, ja que hi ha altres regidors i regidores d’educació en altres poblacions veïnes que, amb el suport dels seus alcaldes i alcaldesses, lluiten, i molt, per defensar els seus nens i nenes.

Reus necessita un govern que defensi la qualitat de l’educació i treballi de valent i en la direcció correcta per no hipotecar el futur dels nostres fills i filles.

Reus necessiten un govern que reclami polítiques per millorar els serveis públics, els defensi i se’ls cregui.

tracking