Diari Més

Tribuna

Sí a la continuïtat del nostre sistema públic de pensions!

Portaveu del PSC a la Diputació de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Els socialistes sempre hem defensat, a la Diputació de Tarragona –on recentment s’ha debatut aquesta qüestió– i a la resta d’institucions on tenim representació, la validesa i la continuïtat del nostre sistema públic de pensions. Sempre. I no només ho hem defensat de paraula. Quan més han avançat i s’han incrementat les pensions públiques ha estat amb Governs socialistes. També sempre. Amb fites realment molt importants com va ser, per exemple, l’entrada en vigor de les pensions no contributives.

Per tant el nostre compromís de lluitar políticament per recuperar el poder adquisitiu que els pensionistes han perdut amb el Govern del PP és clar, rotund i inequívoc. Com tots sabeu, i molts –lamentablement– patiu, l’executiu de Rajoy va substituir el factor de referència per incrementar les pensions de l’IPC interanual per un «increment» raquític del 0.25%. Això ha suposat que a la pràctica molts pensionistes constatin que aquest «increment» aplicat a la seva pensió mensual no els serveix ni per pagar un cafè amb llet perquè aquest «increment» mensual és inferior a dos euros, fins i tot a un euro en molts casos. I com diria aquell: no hace falta decir nada más...

I és que segons els nostres càlculs aquesta reforma encoberta que ha aplicat el PP ha suposat que cadascun dels més de 150.000 pensionistes que tenim a Tarragona hagi perdut, de mitjana, prop de 300 euros anuals bruts de la seva pensió real. Uns euros que mereixia, que s’ha havia guanyat després de treballar tota la vida i que els garantia el Pacte de Toledo. Uns euros, però, que no ha rebut. No ha rebut, ni rep.

Malgrat aquesta trista realitat els socialistes volem adreçar-vos un missatge de confiança. Això té solució. Té solució perquè hi ha una alternativa a aquesta tisorada del Govern del PP que nosaltres aplicarem quan tornem a tenir la responsabilitat de governar.

En què consisteix aquesta alternativa? Ras i curt: primer, en recuperar un mercat de treball digne, sobretot per als joves que són la garantia del nostre futur com a societat. Volem recuperar el poder adquisitiu que tenien els treballadors abans de la crisi (el que ha de comportar la derogació immediata de la reforma laboral del PP) i facilitar el creixement dels llocs de treball implementant la digitalització a la nostra economia i estimulant les energies renovables. El món es mou i nosaltres hem de ser capaços de moure’ns ràpidament per aprofitar oportunitats i crear nous llocs de treball estables i ben remunerats.

Però volem anar més enllà. N’hi ha que diuen que el nostre sistema públic de pensions no té futur perquè les persones vivim cada cop més anys però cotitzem cada cop menys a la Seguretat Social. Conseqüentment, el sistema està tocat de mort. Fals. És cert que l’esperança de vida creix, és cert que la natalitat no creix al mateix ritme però també és cert, com diem els socialistes, que podem aconseguir noves fonts de finançament per garantir les pensions.

Com? Millorant les bases de cotització, racionalitzant la despesa supèrflua i incrementant ingressos i salaris amb el Pacte de Rendes que hem proposat. Així mateix, defensem crear dos nous impostos al capital (no a les persones) per guanyar recursos. Populisme? Demagògia? En absolut, el primer impost taxaria les transaccions financeres (és un impost ja operatiu a la França del president Macron, tan admirat en segons quines coses pels senyors Rajoy i Rivera) i el segon impost que proposem afectaria a la banca. Sí, sí, als bancs que van ser rescats amb diners públics. Quina millor coresponsabilitat des del més estricte sentit de la justícia social que ara ells ajudin a garantir la viabilitat del sistema públic de pensions?

En definitiva, hi ha futur perquè els socialistes seguirem defensant aferrissadament les pensions públiques. Per dignitat, per justícia, pel benestar social i pel futur dels nostres joves no podem deixar caure el nostre sistema públic de pensions. No ho permetrem!

No volem «increments» testimonials del 0,25% que no serveixen no tan sols per fer front al creixement de les despeses de serveis essencials com ara la llum, l’aigua o el gas. Volem justícia per a la nostra gent gran i oportunitats i futur per als nostres fills i els nostres joves. Per tot plegat, sí a la continuïtat del nostre sistema públic de pensions!

tracking