Diari Més

Tribuna

Dedica un minut, canvia una vida

Director Mèdic de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata

Creat:

Actualitzat:

El dia 10 de setembre del 2017 és el quinzè Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi. Aquest dia es va reconèixer per primera vegada l’any 2003, com a iniciativa de l’Associació Internacional per a la Prevenció de Suïcidi i aprovada per l’Organització Mundial de la Salut. L’Hospital Universitari Institut Pere Mata es vol unir a aquesta iniciativa en la qual participen entitats arreu del món amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar a la població i als professionals sobre aquest greu problema de salut pública.

Cada any moren al món més de 800.000 persones per suïcidi, i hi ha 25 vegades més de persones que ho intenten. Darrere aquestes estadístiques hi ha les històries individuals d’aquells que, per diferents motius, han qüestionat el valor de les seves pròpies vides. Cada una d’aquestes persones forma part d’una comunitat. Alguns tenen vincles i una xarxa de familiars, amics, companys de feina o d’escola. Altres estan menys connectats i es troben aïllats. Independentment de les circumstàncies, les comunitats tenen un paper important a l’hora de donar suport a aquells que són vulnerables.

Aquest sentiment es reflecteix en el lema del dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi 2017: “Dedica un minut, canvia una vida”. Com a membres de comunitats, és la nostra responsabilitat donar suport a aquells que estan lluitant i animar-los a explicar la seva història per si mateixos i amb el seu propi ritme. Oferir una paraula amable de suport i escoltar sense jutjar pot marcar la diferència.

Les persones que han viscut un intent de suïcidi tenen molt a ensenyar sobre com són d’importants les paraules i les accions dels altres. Sovint parlen de manera emotiva d’arribar a un punt en què no podien veure cap altra alternativa que prendre la seva pròpia vida, i sobre els dies, hores i minuts que condueixen a això. Sovint descriuen adonar-se que no volien morir, sinó que volien que algú intervingués i els aturés. Molts diuen que buscaven activament algú que sentís la seva desesperació i els preguntés si estaven bé. No buscaven consells específics, sinó que la compassió i l’empatia dels altres els ajudés a donar-se la volta i apuntar cap a la recuperació.

Els individus que expliquen aquestes històries ens inspiren. Molts d’ells estan treballant com a advocats per a la prevenció del suïcidi. Gairebé de manera universal, diuen que si algú havia pres un minut, la trajectòria en què es trobaven podria haver estat interrompuda. La vida és preciosa i de vegades és precària. Dedicar un minut per arribar a algú – un complet desconegut o un familiar proper o amic– pot canviar el curs de la seva vida. Ningú té totes les respostes però si un minut per escoltar i, sols això, pot prevenir el suïcidi.

tracking