Diari Més

Tribuna

ERC ni entén, ni sap llegir, ni sap escoltar

Regidor de Serveis Centrals, Economia i Empresa a l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Dir sempre la veritat és un manament que no tots els polítics practiquen i em dol constatar que el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona viu d’alimentar la confusió constant. Primer van ser els missatges catastrofistes sobre els Jocs i ara, que no paren de succeir-se proves de quant d’equivocats estaven, viren cap a una altra banda. I tornen a escampar missatges confosos i erronis. Llegeixo amb estupor un article d’opinió del portaveu d’ERC que diu que el PSC impedeix obligar a complir els convenis. Me l’he de rellegir dos cops per corroborar el que hi diu perquè em costa de creure que l’única feina que té aquest grup de l’oposició és mentir. Esquerra va presentar una moció al darrer plenari que porta per títol la dignitat laboral en els contractes dels serveis i obres externalitzades. Dignitat laboral? A nosaltres, els socialistes, els regidors d’Esquerra no ens guanyaran mai en la defensa dels treballadors i treballadores. I així els hi ho vaig explicar al plenari, però com que continuen amb arguments falsos vull que quedin clares tres coses.

En primer lloc, ERC diu que cal garantir que les condicions laborals dels treballadors són les establertes al conveni col·lectiu de referència i així evitar la precarietat. Cal una moció per dir això? En els plecs de clàusules ja s’estableixen, com no podia ser d’altra manera, la necessitat que els contractistes –tant d’obres com de serveis i subministraments de l’Ajuntament de Tarragona– han de complir amb totes les condicions que la seva condició d’empleadors els imposa la normativa vigent, no només perquè per lògica ha de ser així sinó perquè a més l’incompliment de la normativa laboral de l’empresari envers els treballadors que presten el servei es tradueix indefectiblement en una minva en la qualitat del servei. Per tant, primera errada.

Segona: En relació a la repercussió dels convenis col·lectius en el preu dels contractes públics, la posició dels tribunals administratius de contractes públics estableix que el compliment dels convenis col·lectius és una qüestió aliena als òrgans de contractació en la fase de licitació i adjudicació, no és així en la fase de preparació i control d’execució del contracte. És per això que en la fase de preparació del contracte: el preu ha de ser de mercat i, en aquells contractes on l’element personal és part fonamental, els tribunals estableixen que s’ha de tenir en compte els costos salarials mínims segons conveni per fixar el pressupost de la licitació. De fet, en la licitació i adjudicació del contracte, els tribunals indica que els convenis col·lectius no són vinculants per l’Ajuntament contractant, sinó per l’empresa que està obligada al compliment de la llei.

El tercer element que vull que quedi clar és que la subcontractació està subjecta a autorització municipal i l’Ajuntament té establertes mesures per protegir els subcontractistes davant dels impagaments del contractista principal. Aquesta mesura es va adoptar a la vista de les reclamacions que en plena època de crisi s’havien rebut en l’Ajuntament per part de subcontractistes que, davant dels impagaments del contractista principal, pretenien que fos l’Ajuntament qui assumís el pagament de les factures, cosa que prohibida expressament a la norma.

L’Ajuntament de Tarragona ha contemplat en els seus plecs la possibilitat de sancionar el contractista que incompleixi els pagaments. I podria seguir fil per randa la moció i rebatre cada un dels arguments però és que em sembla llastimós que ERC, que va formar part de l’Equip de Govern d’aquest ajuntament quatre anys, desconegui tots aquests procediments, com per exemple que les obligacions laborals, socials i econòmiques del contractista i la necessitat d’autorització per part de l’Ajuntament de la subcontracta estan claríssimes. En definitiva, aquesta és la típica moció trampa, amb un títol innegable i unes resolucions inaplicables. Però estigui tranquil, senyor Ricomà, perquè les coses les fem com cal, ni que vostè -malgrat ja portar 2 anys al consistori- no deixa de demostrar-nos el desconeixement absolut que té dels procediments administratius d’aquest ajuntament.

tracking