Diari Més

Tribuna

Europa és el nostre futur comú

Eurodiputat independent en el Grup del Partit Popular Europeu al Parlament Europeu

Creat:

Actualitzat:

«La unitat europea, que va començar com el somni d’uns pocs, es va convertir en l’esperança de molts». Així comença la declaració de Roma que commemora el 60è aniversari que celebrem aquest 2017 de la signatura del Tractat de Roma. L’inici d’aquesta Comunitat Econòmica Europea no era més que el bressol de l’actual Unió Europea que es va signar amb el Tractat de Maastricht ara fa 25 anys. Però molt abans, un 9 de maig d’ara fa 67 anys, un conjunt petit de països que acabaven de passar una duríssima guerra van decidir construir un projecte comú de pau i amb uns llaços econòmics d’unió.

El projecte europeu de fa mig segle és lluny d’un present al qual hem arribat amb símptomes clars de cansament i una necessitat d’una reformulació clara i d’un impuls transversal. Per què avui molts ciutadans senten la Unió Europea com un projecte llunyà o incapaç de resoldre els seus problemes? O, el que és pitjor, creuen que conceptes com la pau, l’estabilitat o la solidaritat europees ja no són un valor en si mateixos…?

Potser perquè hem donat per fet aquests valors que van fer néixer el projecte europeu: pau, democràcia i llibertat. Potser també perquè ens hem allunyat de la seva essència: solidaritat, cooperació i prosperitat. Potser perquè no hem posat suficientment en valor el que significa l’estat del benestar, la seguretat, el creixement econòmic sostingut i una Unió davant el món. Potser perquè només hem buscat la utilitat d’un projecte que realment es basa en el sentiment comú de ser europeus i potser perquè no ens ho hem acabat de creure del tot.

I tants «potsers» que podem plantejar avui... que potser ja és hora de deixar la resignació i passar a l’acció. És hora d’implicar-nos tots en la reforma d’aquest projecte, que és únic al món i que és una referència en drets, llibertats i potencial. Perquè, si fa 60 anys van ser capaços d’unir-se estats tan diferents però amb un sentiment comú, i si fa 25 anys, van refermar el seu compromís que havien iniciat un 9 de maig com avui de l’any 1950, és hora que avui els europeus siguem capaços de deixar enrere els egoismes i afrontar junts els reptes comuns.

El Brexit és una ferida oberta, els populismes són una realitat que volen fragmentar Europa i el context internacional tampoc ens ajuda. Ens quedem de braços plegats veient com es dilueix la Unió Europa? No és moment per a la resignació ni per a la indiferència. Hem pensat en tot el que tenim gràcies al projecte europeu? És hora de mirar-nos les mans i de veure tot el camí que hem recorregut gràcies a la Unió Europea. És moment de seguir construint més, però sobretot, millor Europa. Perquè volem una Europa més pròspera i social, més sostenible i segura, més forta i unida. I, també, una Europa més propera i resolutiva, més eficaç i més resilent, més humana i amb més veritables polítiques comunes. Avui, dia d’Europa, refermem que el projecte europeu és el nostre futur comú i que és a les nostres mans que el seguim construint junts.

tracking