Diari Més

Creat:

Actualitzat:

En començar el mes de maig, el seu simple enunciat alegra els nostres cors. Cap altre mes està tan lligat a l’alegria de la vida en totes les seves manifestacions. Vull referir-me a tres d’elles.

La primera característica d’aquest mes, a l’hemisferi nord, és la culminació de la primavera, amb el seu esclat de flors de diferents colors. Els cereals van granant, els fruiters són pol·linitzats, les vinyes veuen sorgir fulles i pàmpols, i tot ens recorda aquell evangeli que ens parla de les flors del camp i els ocells del cel.

És un toc d’atenció perquè no ens deixem arrossegar per les nostres inquietuds i preocupacions més enllà del que és raonable; perquè posem la nostra esperança en Déu i sapiguem apreciar el silenci i el descans. És un mes perquè, a més de consultar el mòbil, contemplem la bellesa de la creació, que se’ns ofereix en tot el seu esplendor.

Segona característica: maig, en la tradició cristiana, és el mes de Maria, i així ho experimentem des de la nostra edat escolar. Són moltes les tradicions que el fan marià, com les romeries. La paraula romeria ve de pelegrinar a Roma, i per extensió a tots els santuaris. Aquest any tindrem en el pensament especialment Fàtima, que rebrà la visita del papa Francesc en el centenari de la primera aparició de la Mare de Déu als tres pastorets.

La devoció a la Mare de Déu, les romeries, el rés del rosari, són costums populars que lluny de passar de moda convé estimular. Els últims Papes insisteixen en l’amor a la Mare de Déu, Mare de Misericòrdia, com una drecera que ens condueix al Senyor o ens torna a ell quan ens n’hem allunyat.

La tercera característica que em sembla convenient destacar és que durant el mes de maig s’acostumen a celebrar la majoria de les primeres comunions. Bé ho saben els pares de família i els rectors. Fer la primera comunió és rebre per primera vegada l’Eucaristia, entrar en la intimitat de Jesucrist.

Correspon als pares i catequistes preparar bé els nens per a aquest moment, perquè no es quedi tot en una festa social, regals i menjars. És important que sigui un punt de partença, no d’arribada, com sembla a vegades.

Maig serà el mes més bell de l’any si vivim intensament aquestes diverses facetes: l’amor a Déu, a la Verge i a la naturalesa que ens envolta.

tracking