Diari Més

Tribuna

L'actiu local de les polítiques públiques educatives

Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Les polítiques públiques tenen un paper fonamental per evitar les fragmentacions i enfortir la cohesió social i la igualtat d’oportunitat, especialment en un àmbit com l’educació. El que diem mobilitat social que l’educació facilita no només s’ha d’ajustar a l’escolarització obligatòria. La ciutat, la família i tots els serveis educatius públics reforcen i impulsen aquest aprenentatge reglat. És per això molt important aportar iniciatives públiques al voltant del lleure educatiu, reforços, ampliacions, alternatives i noves oportunitats educatives durant la vida de l’infant i de l’adult per reconduir, guiar, i impulsar talents i aprenentatges.

Així doncs, ara que estem en un nou moment de preinscripcions de tres serveis molt concrets municipals, volem posar en valor i recordar l’existència d’aquests serveis. Del 2 al 12 de maig hi ha la preinscripció a les llars d’infants municipals; a partir del 3 de maig les preinscripcions a l’Escola Municipal de Música i, a partir del 19 de juny, al Centre Municipal de Formació d’Adults «Fòrum».

Cada servei d’aquests és diferent però necessari i ofereix oportunitats per a tothom, ja que compten amb una sèrie de bonificacions que han de facilitar aquesta igualtat d’oportunitats des dels serveis públics. Les lleis com la LRSAL volen limitar als ens locals les competències (en concret les d’ensenyament són pròpies de les comunitats autònomes, que poden delegar-les als ajuntaments), però a Tarragona acceptem de bon grat aquestes delegacions educatives. Ho fem conscients que el valor afegit dels serveis educatius sempre és el de la gestió des de la proximitat, que permeten a l’individu la identificació amb el territori i reforcen el sentit de pertinença i la inclusió.

En aquesta línia, també cal començar a apostar per un canvi de model administració-ciutadania, on l’administració sigui facilitadora d’iniciatives ciutadanes, amb actitud d’escolta i d’obertura cap a les propostes que puguin arribar. Hem d’exercir com a Ciutat Educadora que som i com a Ciutat Amiga de la Infància, on també els nens i nenes han de tenir el seu protagonisme, sempre coordinats i acompanyats de tota la xarxa d’entitats i associacions que reforcen aquest sentit educatiu de territori, sobretot les que tenen a veure amb l’educació no formal que tenen repercussions en l’èxit escolar i la inclusió de l’alumnat en risc que ens preocupa. És per això que, també en la línia de polítiques d’equitat i d’igualtat d’oportunitats, seguim apostant des del govern local per oportunitats contínues dins el sistema educatiu i per aquest motiu també s’ofereixen des de l’Ajuntament iniciatives interessants com els Plans de Qualificació Professional Inicial (PQPI), Cases d’Oficis, la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), entre d’altres. Hem de donar suport i apostar per les segones, terceres i les oportunitats que siguin necessàries a l’accés educatiu, a que no s’abandoni el sistema, a la formació permanent, a la inserció, a l’acompanyament del fracàs escolar potenciant tant com es pugui els mecanismes compensatoris de què disposem per a tal objectiu. I també, és en aquest mateix sentit d’èxit educatiu que valorem l’educació de 0-3 anys que assegura l’èxit educatiu posterior tenint una doble funció: d’èxit educatiu i una funció social tant pels infants, com per les seves famílies i pel barri on viuen.

Amb aquest esperit, i amb ganes d’obrir nous projectes i programes educatius en aquesta línia, volem seguir construint una ciutat on l’educació sigui un dels pilars fonamentals del desenvolupament individual i col·lectiu.

tracking