Diari Més

Tribuna

Reus, capital de la cultura catalana 2017

Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

Creat:

Actualitzat:

La Capital de la Cultura Catalana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió de la llengua i la cultura catalana, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana tant a l’interior com a l’exterior, poder fer arribar la cultura al conjunt dels ciutadans, que la ciutat s’ompli de cultura transmetent els valors que hem heretat dels nostres avantpassats i projectar-los cap al futur.

Cultura és un terme que té molts significats que podríem entendre-la com l’excel·lència en el gust per les belles arts i les humanitats, el conjunt de sabers, creences i pautes de conducta d’un grup social, incloent-hi els mitjans que empren els seu membres per comunicar-se entre ells i resoldre necessitats de tot tipus.

La cultura també s’entén com la capacitat humana de classificar i representar les experiències en símbols i actuar de forma imaginativa i creativa les diferents maneres en què la gent viu en diferents parts del món, classificant i representant les seves experiències actuant de manera creativa. La cultura pot referir-se als costums, activitats o comportaments transmesos d’una generació a altra. La cultura també s’entén com el millorament o refinament de l’individu, especialment a través de l’educació.

L’actual sistema educatiu coixeja a causa de la manca de sensibilitat, sense la qual mai serà possible aprendre a viure. La teoria de l’automàtic, del capitalisme, del competitiu, mou el nostre món cap a un forat del qual serà molt difícil sortir-ne si no ens recolzem en una filosofia d’aprenentatge i ensenyament basat en l’experiència i tot en el que ens fa ser persones: els sentits.

L’ensenyament artístic, gràcies al seu caràcter experimental, on la recerca, la màgia i el diàleg són els protagonistes, ens permet desenvolupar una capacitat diferent de veure el món, tot acomplint amb tots els objectius principals que s’esperen d’una educació íntegra i completa, que forma persones que sàpiguen viure i conviure. Persones que entenguin el seu lloc al món i que sàpiguen elegir segons allò que els faci feliços.

Un dels grans potencials que té Reus és el seu ric, variat i nombrós patrimoni: tradicional, literari, de pensament, artístic, de creació, de coneixement i d’innovació; aquest any, com a Capital de la Cultura Catalana, Reus mostrarà la seva capacitat afectiva o emotiva d’entre els múltiples tipus de sensibilitat que giren al voltant de la Cultura.

Tothom coneix la figura de Marià Fortuny (Reus, 1838 – Roma, 1874) que entre d’altres disciplines artístiques va conrear el gravat i molt especialment el gravat calcogràfic, el qual tingué un gran seguidor i admirador amb Ramon Casals i Vernís (Reus, 1860-1920), fundador de l’Acadèmia Fortuny de Reus.

Com a homenatge als personatges esmentats i com a aportació a l’any de la Cultura Catalana a Reus, al carrer Ample, núm. 50, a Contratalla, es poden veure exposats 36 gravats calcogràfics (de Durero a Baroja) que són una mostra de la Història del Gravat Calcogràfic.

tracking