Diari Més

Creat:

Actualitzat:

El papa Francesc explica una anècdota dels seus anys com a sacerdot a Buenos Aires. Una vegada, quan era a punt de sortir de l’església, se li va acostar una dona gran per demanar-li que la confessés. Mentre es preparaven per a això, el Papa va fer broma amb ella, veient-la molt bona: «Anem, però no sé, no sé si Déu podrà perdonar-li els seus pecats», i ella va respondre: «Si Déu no perdonés els pecats, el món no existiria.» És una reflexió digna d’un veritable teòleg, va pensar el Cardenal.

El perdó dels pecats és una manifestació de la misericòrdia de Déu. Sant Joan Pau II va anunciar, durant la canonització de sor Faustina Kowalska: «A tot el món, el segon diumenge de Pasqua rebrà el nom de diumenge de la Divina Misericòrdia. És una invitació perenne per al món cristià a afrontar, amb confiança en la benevolència divina, les dificultats i les proves que esperen al gènere humà durant els propers anys.»

Avui celebrem aquesta festa tan entranyable que Déu mateix va voler que s’instituís en l’Església, d’acord amb les revelacions freqüents que va tenir la monja polonesa i que va deixar escrites en el seu Diari.

La devoció que sentia el papa Wojtyla per aquesta característica de l’amor diví cap a la humanitat el va portar a publicar l’encíclica Dives in Misericordia, i el Papa actual se’n va fer igualment ressò amb la butlla Misericordiæ vultus, en què va declarar un any sant, un jubileu extraordinari, a cavall entre 2015 i 2016.

En ella recordava les famoses paraules de sant Joan XXIII a la inauguració del Concili Vaticà II: «En el nostre temps, l’esposa de Crist prefereix utilitzar la medicina de la misericòrdia i no empunyar les armes de la severitat.»

La temptació d’aplicar la justícia, sempre i només la justícia, no correspon a l’amor maternal que l’Església té per a tots els seus fills. Ha arribat el moment de posar en pràctica la bona notícia, l’alegria del perdó, i alhora que donem gràcies a Déu per la seva misericòrdia, practicar-la nosaltres amb els nostres germans. «Misericòrdia» —diu Francesc— «és la via que uneix Déu a l’home […]. És la llei fonamental que habita en el cor de cada persona quan mira amb ulls sincers el germà que troba en el camí de la vida.»

En aquest temps d’alegria pasqual, la festa d’aquest diumenge és un llaç estret que ens uneix a Déu i al proïsme en Jesucrist, que és el rostre de la misericòrdia del Pare.

tracking