Diari Més

Tribuna

Són alts els preus de les hortalisses?

Membre de l’executiva nacional d’Horta d’Unió de Pagesos

Creat:

Actualitzat:

Ja han passat unes quantes setmanes des que els mitjans es van fer ressò de l’onada de fred que va deixar pràcticament sense hortalisses els països del sud d’Europa. Els estralls de les baixes temperatures van arribar fins al punt que els supermercats d’Anglaterra limitaven la compra d’enciam a tres peces per persona. Com a conseqüència de l’onada de fred, la producció d’horta també va baixar molt a Catalunya i a la resta de l’Estat, però no tant com a Itàlia o Grècia; per tant, i per l’efecte del mercat, els preus per al consumidor van augmentar, i tot i que en origen també van ser més alts, realment no ho van ser tant com per haver beneficiat força la pagesia.

Cal partir del fet que a casa nostra també hi va haver una menor producció pel fred. Si prenem com a exemple els preus mitjans de bròquil i coliflor percebuts pels productors catalans entre final de gener i mitjan febrer, segons les dades de Mercabarna sí que van augmentar. Entre la quarta i setena setmana de l’any, el preu mitjà del quilo de coliflor era d’1,3 euros davant del 0,60 de la primera, i el del bròquil, de 2,1 euros en el mateix període davant del 0,52 de la primera setmana de l’any, però també cal tenir en compte que els preus anteriors a aquestes dates, i els posteriors (perquè ara ja tornem a tenir els mateixos d’abans de les fortes gelades) no es poden qualificar de preus justos. Cal recordar que a principi de gener del 2016, el preu mitjà del quilo de coliflor era de 0,50 euros, similar també al d’anys anteriors, habitualment baix.

Entre les causes d’aquesta nova baixada actual de preus hi ha el fet que, també a causa del fred, els cultius s’han allargat perquè han crescut més lentament. Això va comportar que a principi de març s’acumulés una major producció i es produís una caiguda de preus en origen. Així, aquest mes, al Camp de Tarragona, alguns pagesos han cobrat pel quilo de coliflor entre 0,50 i 0,70 euros que, restant els costos de producció, deixa una liquidació d’entre 0,20 i 0,25 euros.

Perquè els preus de les hortalisses hagin estat una de les primeres notícies del dia ha calgut un fet excepcional, que s’hagin disparat per l’efecte d’una onada de fred. No reclamem que quan baixin en origen, com ara, ocupin tots els titulars, però sí que es tracta de demanar a la societat el reconeixement del nostre paper i que en sigui coneixedora de les dificultats que comporta la nostra feina, massa sovint condicionada pels interessos del mercat. Per això, entre altres qüestions, fa un parell de mesos el nostre sindicat va treure al carrer més de 500 tractors en una marxa que va recórrer tot el país per la dignitat de la pagesia.

tracking