Diari Més

+Propostes

Els Castells medievals del Riu Gaià: descobrir el passat a través d'edificacions mil·lenàries

Una interessant proposta és la que podrem gaudir el proper 16 de febrer pels més atrevits i esportistes: la Marxa Castells del Baix Gaià

Imatge del Castell d'Altafulla.

Els Castells medievals del Riu Gaià: descobrir el passat a través d'edficacions mil·lenàriesAjuntament d'Altafulla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ruta pels Castells del Riu Gaià és una proposta ideal per descobrir una de les joies de les nostres contrades bastant desconegut pel visitant i que amaga la petjada de la Marca Hispànica.

Castells i torres en diversos estats de conservació, alguns dels qualsresten amagats com si d'aquesta manera poguessin sobreviure al pas del temps. En realitat, és una magnífica manera de descobrir una part de la nostra història que ens situa en l'època Medieval. La present ruta passa per dotze castells de la comarca del Tarragonès, situats en el que s'anomena el Baix Gaià, als termes municipals de Tarragona, Altafulla, El Catllar, Torredembarra, Creixell, La Nou de Gaià, La Pobla de Montornès, Renau, La Riera de Gaià i Vespella de Gaià. La ruta pot iniciar-se o acabar-se a qualsevol punt i està senyalitzada mitjançant senyals verticals homologats, que es troben al llarg del recorregut. En concret, podem visitar El Castell d'Altafulla, el Castell del Catllar, el Castell de Creixell, la Quadra de Clarà a Torredembarra, el Castell de Ferran, el Castell de la Nou de Gaià, el Castell de la Pobla de Montornès, el Castell de Renau, el Castell de la Riera de Gaià, el Castell de Tamarit, el Castell de Vespella, el Castell de Torredembarra. Els detalls de cada construcció podem trobar-los en aquest tríptic elaborat per la Diptuació de Tarragona i el Consell Comarcal del Tarragonès.

El Gaià és el nexe comú d'aquest recorregut,un dels rius que recorre les terres tarragonines, en concret travessa les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonés. A l’Edat Mitjana –segles X i XI- va jugar un paper imprescindible, ja que va fer de frontera natural entre el Comtat de Barcelona i Al-Andalus. Per aquesta raó, al llarg del seu curs, es van edificar prop de mig centenar de castells i algunes torres de vigilància. D'aquestes algunes han pogut arribar fins a la nostra època.

El Castell d'Altafulla, una joia que ja es pot visitar

En particular, avui ens detenim en el Castell d'Altafulla que només fa uns mesos que es pot visitar. Obre les seves portes el primer dimarts i l'últim dissabte de cada mes, e cada mes, de 9 a 13h,a excepció dels mesos de juliol, agost i Setmana Santa, ja que correspon als períodes en què el Castell és habitat per la família propietària. Les visites es limitaran a un màxim de 20 persones per torn, de manera que aquelles persones que hi vulguin prendre part hauran de reservar la seva plaça de manera anticipada a l’Oficina de Turisme, o a través del telèfon977651426.

Les visites inclouen ja el jardí, els espais comuns de la planta baixa del Pati d’Armes, l’escala entre les plantes baixa i primera, i el replà de l’escala amb la galeria renaixentista i el Pati dels Tarongers.

El castell s'esmenta per primera vegada el 1059. Va pertànyer a lafamília Requesensdes de principis del segle XIV i fins al 1472, quan fou adquirit per Pere de Castellet.L'edifici actual és del segle XVII i es conserva en unmagnífic estat. Té una planta irregular, amb diversos cossos en forma de torre. L'estildominant ésrenaixentista, que es manifesta especialment en portes i finestres.

La Marxa Castells del Baix Gaià Una interessant proposta és la que podrem gaudir el proper 16 de febrer pels més atrevits i esportistes.La Marxa Castells del Baix Gaià és una prova no competitiva que tindrà lloc el proper diumenge 16 de febrer de 2020. Donarà inici a les 08:00 i els participants tindran la opció de triar entre tres possibles circuits: 33,5km, 26km o 17,5km.

La Marxa uneix els Castells de Tamarit, El Catllar, La Riera (Castellot), Ferran i Altafulla, tenint com a eix vertebrador la llera del Riu Gaià. Un recorregut que ens portarà a descobrir per camins i senderons alguns dels paisatges més especials de Catalunya, tant des del punt de vista cultural com natura. La marxa s’havia de celebrar el passat diumenge 26 de gener a Altafulla va quedar anul·lada degut als efectes del temporal Glòria.

Més informació a la pàgina oficial de la Marxa Castells del Baix Gaià:www.marxacastells.com.

tracking