Diari Més

+Propostes

Unir el mar i la muntanya en una ruta per la natura

El Castell de l'Albiol és un de les parades que val la pena visitar, queden els vestigis d'un passat medieval

El Castell de l'Albiol vist des de l'aire.

El Castell de l'Albiol vist des de l'aire.Muntanyes Costa Daurada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El poble de l’Albiol se situa en una elevada miranda amb vistes a la Costa Daurada, des d’on, en dies clars, podem veure des de Montserrat fins als Ports. Durant aquesta caminada descobrirem el Mas de Nebot, anterior al s. XV o el Mas de l’Esporgat i en visitarem els vestigis de la seva activitat, com el pou de gel de la font Major, del segle XVII.

En aquest cas, aquesta ruta de 8.2 quilòmetres no és d'excessiva dificultat però és preferible pensar-la per adults donat alguns trams estan força malmesos.

Sortirem del poble de l’Albiol pel Grauet (GR*), l’antic camí de comunicació amb la Mussara i que encara conserva part de l’empedrat. Amb els seus revolts ens enlairarà gentilment fins al Coll, on divisarem els masos enrunats d’en Coll i d’en Grau, amb una torre rodona i situats en l’antic terme de la Mussara, a peu dels Motllats. Baixarem pel camí vell de Reus a Prades (GR*) tradicionalment empedrat tot i que força malmès en alguns trams. Poc després de la font del Roure, situada al recingle de la Mussara, deixarem el GR* per agafar la pista que travessa els Plans de Peiró fins al Mas de Nebot i les restes del pou de gel de la font Major. Més endavant trobarem l’esmentada font i enfilarem el camí de tornada a l’Albiol, gaudint de les mateixes vistes que els antics muntanyencs.

El Castell de l'Albiol

Els castells eren símbol del poder feudal i entorn a ells es van anar generant petits nuclis de població, fenomen que responia a la voluntat del senyor feudal en concentrar la població vora els centres de poder.

El Castell de l'Albiol és un de les parades que val la pena visitar, queden els vestigis d'un passat medieval.La llegenda diu que des d’aquí Jaume I veié Mallorca i decidí anar a conquerir aquesta illa ocupada pels sarraïns des del port de Salou. En el recinte s'hi ubiquen dues torres de planta quadrada. A les parets interiors encara s'hi pot veure l'arrebossat de calç que servis per hipermeabilitzar l'estructura.

El castell estava tancat per una muralla irregular que s'adaptava a les característiques del terreny. Està ubicat abans d’arribar al llogaret de l’Albiol, a l’esquerra de la carretera, sense cap tipus d’identificació però sense identificar.

tracking