Diari Més

La reserva natural de Sebes, un entorn paradisíac per admirar la natura

Els cavalls de la Camarga ens regalen una bonica estampa veient-los pasturar entre els aiguamolls

Cavalls a la reserva natural de Sebes.

La reserva natural de Sebes, un entorn paradisíac per admirar la naturaReserva Natural de Sebes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara queden molts llocs amb la capacitat desorprendre'nsper la seva bellesa i peculiaritats de l'entorn i, afortunadament, no estan lluny de casa. Un d'aquests és la ReservaNaturaldeSebesubicat a la Ribera de l'Ebre. És un espai fluvial situat a la vora de l'Ebre al seu pas per Flix. Es conserva en aquestenclauun bosc de ribera gairebé intacte. En aquest bosc de ribera predominen els àlbers, els salzes i els xops, i la llacuna de la reserva, alberga una gran quantitat d'ocells. Es poden contemplar cigonyes que viuen en simbiosi amb eles cavalls de la Camarga francesa als aiguamolls.

Cavalls de la Camarga

Aquests cavalls ens regalen una bonica estampa veient-los pasturar entre els aiguamolls. Els cavalls de la Camarga provenen de la regió francesa que porta aquest nom i estan adaptats a la pastura prop dels rius en zones humides i inundables. Per tant,sónidealsper a col·laborar amb la gestió de la Reserva. Actualment a la Reserva hi ha 10 cavalls de la Camarga que repartits en dos grups gestionen una superfície total de 12 hectàrees. Aquesta superfície està dividida en quatre tancats o zones de pastura. Això, mitjançant un sistema de rotacions permet obrir extenses zones de canyissar, afavorint l'augment de la biodiversitat de flora i fauna present.

Observació de les aus

Els amants de l'observació de la natura, i en particular de les aus, podrangaudirde veure aus pròpies d'aiguamolls i de secans id'espèciesdiferents durant l'època demigració. També es poden veure rapinyairesdiürnsi nocturns a la serra deLlaberia.

Aquests dies, a la Reserva Natural deSebes, té lloc l'anellamentde polls de cigonya blanca nascuts a la colònia de cria de la Reserva Natural deSebes- Flix.D'ençàels inicis del projecte de reintroduccióa l'any 2001, cada any s'anellen els polls nascuts just abans que comencin a volar i saltin dels nius.

Una altra magnífica possibilitat que ofereix aquest entorn és realitzar rutes a peu o en bicicleta per diferents espais naturals, cada un diferent de l'altre.

I per poderconéixerquines rutes i possibilitats té el territori ens podem apropar al centre d'informació de la reserva situat al Mas del Director, una antiga masia restaurada. L'edifici està obert cada dia i ofereix servei de guiatge. A les seves instal·lacions s'hi pot visitar una exposició permanent sobre els orígens i la formació de la reserva natural, així com maquetes i reproduccions a dimensió real d'algunes aus.

Dins de l'espai de la Reserva, enuna altremas rehabilitat, el Mas dePitoia, hi trobem el Centre d'Interpretació del Camí de Sirga, un espai museïtzat que immortalitza el record d'aquells homes de riu, sirgadors illaguters, amb un petit museu i audiovisual que fa un repàs històric dels usos del riu.

La custòdia d'aquesta reserva està realitzada pel Grup de Natura Freixe, membre de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i del Grup de Treball de Custòdia Fluvial de laXCT. És una organització de caràcter tècnic i divulgatiu que facilita informació, formació, qualitat, assessorament i suport, recerca, impuls i difusió en favor de la custòdia del territori.

La Reserva Natural deSebes ofereix la possibilitat de realitzar visites guiades a l'espai natural. Aquestes visites són realitzades per guies experts (els mateixos tècnicsde la reserva natural) i adaptades a grups.

Més informació, aquí.

tracking