Diari Més

+Propostes

Seguint els passos de Picasso, una ruta inspiradora a Horta de Sant Joan

El convent de Sant Salvador situat als peus de la muntanya de Santa Bàrbara és l’indret que Picasso més va pintar en les seves obres de paisatges d’Horta

El Convent de Sant Salvador

Seguint els passos de Salvador Dalí, una ruta inspiradora a Horta de Sant JoanJoan Capdevila

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els lligams del geni Pablo Picasso amb Horta de Sant Joan es va sintetizar amb una célebre frase que ell mateix va pronunciar: «Tot el que sé ho he après a Horta». TotHortaés un indret picassià. L'ull del geni així ho va captar.

Picasso va residir a Horta de Sant Joan dues vegades. La primera, convalescent, a partir de l’estiu de 1898, invitat pel seu amic Manuel Pallarès, estada que es va perllongar fins el febrer de 1899; la segona durant el periode de maig-agost del 1909, en companyia de Fernande Olivier. De la primera estada, els dibuixos i les pintures són fets en un llenguatge tradicional -ell té setze anys quan arriba i disset quan se’n va- i en resten mostres molt diverses, la majoria propietat del Museu Picasso de Barcelona i dels hereus de l’artista.

La segona estada correspon al moment de la seva gran aventura cubista i les obres estan disseminades pels llocs més diversos del món: Nova York, Moscou, Sao Paulo, París, Frankfurt. Una de les característiques majors d’aquesta etapa és el seu intent d’unir la terra que estima (Horta) amb la dona que estima: Fernande Olivier, que va ser una model i artista francesa coneguda principalment pel fet de ser la primera parella sentimental del pintorPablo Picasso. Això pot ajudar-nos a comprendre alguns dels aspectes de la seva producció, començant per aquells colls fornits.

Es pot començar la visita per la ruta senyalitzada de la cova Picasso al Parc Natural dels Ports. També una bona idea pot serfer una agradable passejada per admirar el nucli històric d’Horta i els indrets freqüentats i pintats per Picasso, com l’Hostal del Trompet i el Cafè de Vives.

Una visita recomanda és el Centre Picasso, que acull una mostra. vol ser un homenatge permanent a Picasso i pretén aplegar la reproducció, el més fidel possible de totes les obres que l’artista va crear a Horta i amb les quals va immortalitzar aquest poble. El visitant trobarà una mostra els lligams que uneixen aquesta terra amb el gran artista. Els horaris i detalls per accedir, es poden consultar aquí.

Per als més actius, hi ha l’opció de realitzar un recorregut a peu, amb bicicleta o a cavall per la Via Verda, envoltada de paratges feréstecs, per descobrir un dels referents visuals d’Horta: la imponent muntanya de Santa Bàrbara, al peu de la qual hi ha el convent de Sant Salvador.

Convent de Sant Salvador

En aquest punt, ens aturem donat que el convent de Sant Salvador és l’indret que Picasso més va pintar en les seves obres de paisatges d’Horta. És a partir del mes d'abril i fins al mes de setembre, que es realitzen visites guiades els diumenges però la resta de l'any es pot visitar també i l'entorn del convent.Destaca l’oli La processó al Convent entre les obres que plasmen aquest monument.

Aquesta visita es pot combinar amb la descoberta dela cova de Sant Salvador, on l’artista malagueny, de la mà del seu amic Pallarès va fer la primera excursió tan bon punt va arribar a Horta el 1898. Una bona fórmula per posar-se en la pell del jove Picasso.

tracking