Diari Més

+Propostes

És hora d'anar a 'caçar' el tió, on anem?

La tradició del tió és un dels elements de la mitologia catalana i aragonesa

Imatge d'arxiu d'una família que han trobat el seu tió.

És hora d'anar a 'caçar' el tió, on anem?ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest cap de setmana i el proper és el moment perfecte per gaudir d'una tradició que omple d'il·lusió als més petits. Anar a buscar el tió, una excusa perfecta per gaudir de la natura.

La tradició del tió és un dels elements de la mitologia catalana i aragonesa. Es tracta d'una tradició amb segles d'història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d'hivern. El tió simbolitza l'abundància, un tronc vell i sec que obsequiava amb llaminadures als infants, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xocolates o fruites seques. La tradició del Tió de Nadal era una qüestió d'atencions entre la mainada i el tronc 'màgic', els infants l'alimentaveni l'abrigaveni ell els donava regals. Segurament, el ritualtenialloc al costat de la llar de foc, els nens movien el tronc amb un pal. La pèrdua d'un dels elements, la llar de foc, probablement ha modificat la tradició i colpejar el Tió era en realitat el fet d'atiar-lo quan cremava.

El lloc més tradicional per buscar el tió a prop de Tarragona és darrere del Pont del Diable, a l'àrea de pícnic on hi ha diversitat d'espais on podem amagar el nostre tronc amb ullets. Es pot accedir per laN240anant de Tarragona cap a Sant Salvador.

Tanmateix, potser volem buscar un racó més apartat on fer aquesta excursió per trobat l'anhelattió que alimentar durant el mes dedesembre. Una bona opció són els boscos de l'impressionant espai natural que formen les muntanyes de Prades i el Paratge Natural de Poblet. Un punt dels molts que podem triar, està situat a prop del Monestir de Poblet, accedint per la TV-7007 entre el Monestir i Les Masies. Al km 0,9, la carretera fa un revolt tancat cap a l'esquerra. A mà dreta hi ha una zona d'aparcament, un Punt d'Informació del Paratge Natura. Comencem a caminar per la carretera fins al nucli de les Masies. Deixem una primera cruïlla a mà dreta i per aquesta mà prenem la segona, guiats pels rètols delGR175 Ruta del Cister. És el camí del Balneari a la Masia d'enSimón. Per tota aquesta ruta, podrem trobar infinitat de racons ideals per acollir un simpàtic tió.

També hi ha la possibilitat de fer una activitat contractada i carregada de detalls.Caçationsfa fadiversos anys que es dediquen a organitzar aquest tipus d'excursions. Els tions delCaçationsestan fets a mà, són de llenya i cadascun és diferent de la resta. A més, arriben amb un missatge personalitzat. El tió es compra al web www.caçations.cat, peròen llocde rebre'l a casa, les famílies reben per correu electrònic un pergamí amb un mapa i les coordenades GPS perquè, tota la família junta, gaudeixi de la recerca.

La proposta de caçar el tió accepta tots els escenaris naturals possibles, i no està únicament dedicat als nens. També els adults podem passar una estona divertida fent una excursióa la recerca d'aquest element tradicional i complementar-la amb un bon àpat o pic-nic.

tracking