Diari Més

+Propostes

El Jaciment ibèric Rabassats, una petita perla per descobrir a Nulles

També ens podem apropar a Casafort, un petit nucli urbà encabit entre parets altes de pedra seca

Panells informatius al Jaciment ibèric Rabassats de Nulles.

El Jaciment ibèric Rabassats, una petita perla per descobrir a NullesDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El municipi de Nulleses troba situatal sector meridional de la Comarca de l'Alt Camp, al sud-est de Valls, la seva capital. Compta amb un impressionant paisatge agrari amb típics cultius mediterranis com la vinya, camps d'ametllers, garrofers i oliveres així com construccions d'interès com les barraques de pedra seca. Recórrer aquest entorn i gaudir del turisme rural és una molt bona proposta per aprofitar els caps de setmana de tardor gaudint de la tranquil·litat i la desconnexió que ofereix la natura. El poble de Nulles també té un encant donat que manté la seva essència rural que recorda a un temps passat.

Nulles ofereix la possibilitat de visitar diferents llocs espectaculars i ben coneguts com el Celler Cooperatiu de Nulles, més conegut com aAdernats-Vínicolade Nulles. D'estil noucentista, va ser construït entre el 1919 i 1920 per l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell i Brunet, un dels màxims exponents del moviment modernista, no destaca només per la seva bellesa, sinó per reunir totes les qualitats necessàries per a l'elaboració de vi. L'element més característic n'és l'arc parabòlic que ens proporciona un espai ampli i funcional però també d'una gran bellesa estètica.

Al nord-oest de Nulles, es pot aprofitar el recorregut per descobrir el monestir de Santes Creus, un dels tres monestirs de la Ruta del Cister juntament amb el de Poblet i el de Vallbona de les Monges.

Llocs per descubrir

Nulles té, però, algunes perlesamagadadesamb què el visitants'emportaràuna agradable sorpresa. El jaciment ibèric, conegut com aRabassats es troba a les proximitats del nucli urbà de la població, a un quilòmetre al nord-oest. Concretament al marge esquerre del camí de Puigpelat, prop d'un petit bosc on hi ha pins pinyoners. El jaciment ibèric deRabassatsva estar en funcionament al segleIII a.C. La part més ben conservada és l'ala oest, que consta de tres grans estances disposades en forma de U entorn d'un pati. Actualment, el jaciment està obert a tothom que el vulgui visitar. Uns 200 anys després d’haver-se abandonat el jaciment, es va llençar el cos d’un home dins la bassa central. Es tracta d’un individu d’entre 40 i 50 anys d’edat que va morir en època romana (al s. I aC – s. I dC), tal com indiquen les proves de datació amb carboni 14 que s’han fet a les restes òssies trobades al jaciment.

Per conèixer tots els detalls, trobarem instal·lades unes cartelleres, que proporcionen la informació necessària als visitants per saber més d'aquestes restes.

Una altra d'aquestes petites perles del municipi de Nulles és Casafort, un petit nucli urbà encabit entre parets altes de pedra seca que desemboquen a l'únic carrer. Format per vuit masos que conserven l'essència del passat. Hi destaca la casa dels Comtes de Peralada, edifici formidable datat del segle XVI. En aquest entorn, podrem fer un altre descobriment, perfecte per arrodonir el dia, el restaurant laQuintaForcaque realitza una proposta deSlowFood, cuina ecològica, local i de temporada,tradicionalperò a la vegada capaç desorprendreel paladar.

Les rutesa l'entorn deNulles són diverses i podem planificar-les per treure el màxim profit a un cap de setmanarural.En totes les rutes anirem trobant diverses varietats de vinyes. Una d'aquestes possibilitats és la ruta de les Alzines que ens portarà adescobrirel poble de Bellavista amb la seva capella i construccions de pedra seca. El Camí vell de Vallmoll i del Forn Teuler ens portaràfins aun antic forn teuler i construccions de pedra seca i ens oferirà unes bones vistes sobre els turons.

tracking