Diari Més

+Propostes

La Via Verda de la Val de Zafán: antigues estacions i natura prop del riu

L’actual via verda, d’ús exclusiu per a ciclistes i caminants, transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafán

Imatge d'un punt del recorregut per la Via Verda de la Val de Zafán.

Imatge d'un punt del recorregut per la Via Verda de la Val de Zafán.www.estaciodexerta.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Via Verdade la ValdeZafánés unamagníficaoportunitat de gaudir de la natura, caminant o bé en bicicleta, i descobrir un tram que recorre les comarques de la Terra Alta i el Baix Ebre. Entre els llocs que podem descobrir trobarem les antigues estacions, nombrosos túnels, viaductes, els engorjats del riu Canaletes – afluent de l'Ebre- i el Santuari de laFontcalda, arribant al riu Ebre on veureu l'Assut de Xerta. El lloc de partida s'ubica a Horta de Sant Joan oQueretesi el recorregut d'aquesta via verda és de 32 km.

L'actual via verda, d'ús exclusiu per a ciclistes i caminants, transcorre per l'antiga via fèrriade la ValdeZafán. La línia va estar en funcionament durant 31 anys i es va tancar definitivament el 17 de setembre de 1973. Originalment el projecte d'un ferrocarril entre el port de Sant Carles de la Ràpita i laPueblade Híjara Terol, és del 1863 però no és fins al 1891 que s'inicien les primeres obres i fins al 1942 que s'acaba el tram fins a Tortosa. L'objectiu era donar sortida al mar als productes provinents de l'Aragó. El fet que l'obra no es conclogués, la va condemnar al desús.

També, en aquest recorregut, podem aturar-nos al Centre d'Interpretació del riu a la mateixa Estació de Xerta- seguint el curs del riu Ebre. El Centre d'Interpretació del riu Ebre té per objectiu mostrar als visitants els usos de l'aigua a la ciutat i serveix també com a espai per impartir cursos i xerrades.

Recorregut en bicicleta

Hi ha diferents empreses que s'encarreguen d'oferir lloguer de bicicletes per poder fer aquesta via. És recomanable també portar una llanterna de casc o de bici perquè la via passa per molts túnels i hi ha un parell sense il·luminació. A l'estiu, es recomana portar vestit de bany i tovallola perquè a l'alçada del Santuari de laFontcaldahi ha una part del riu on es viable el bany. També hi ha taules per poder fer el pícnic durant el recorregut.

tracking