Diari Més

La prova

És elèctric, però ho dissimula molt bé

Nissan Leaf 2019

El Leaf és el vehícle 100% elèctric més venut al món.

És elèctric, però ho dissimula molt béDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Leaf és el cotxe 100 per 100 elèctric més venut del món. I jo sé perquè. Podria omplir tot aquest article explicant per què és un vehicle que recomanaria, especialment als conductors urbans. Us donaré tres raons: l’etiqueta ecològica, l’economia de consum i la facilitat de conducció. Pels conductors clàssics diré que és un vehicle on probablement t’aturaràs a una benzinera, perquè oblidaràs que portes un cotxe elèctric. I al nostre país, reconeguem que el «parc» de conductors són reticents a fer grans canvis. Ho podem veure en l’estrany amor pel canvi manual.

Ja, ja sé que els lectors estan pensant que fa estona que llegeixen i no veuen el que més els preocupa a l’hora d’adquirir un vehicle completament elèctric: l’autonomia. Doncs bé, aquesta generació del Leaf permet, amb una mica de conscienciació i concentració, arribar a sobrepassar els 300 quilòmetres amb una càrrega, sempre que es donin les condicions adequades. El fabricant parla de 285 quilòmetres d’autonomia, però aquesta xifra és molt relativa perquè depèn de factors que van des de la temperatura ambient, la manera de conduir o com és el recorregut que s’ha de fer. Una curiositat: a diferència del cotxe de benzina, el Leaf guanya autonomia per ciutat i perd en llargs recorreguts per carretera.

Es tracta d’un vehicle amb unes línies modernes i una combinació de colors en la carrosseria que li donen un cert aspecte futurista. I és un cotxe del futur. Ho podem veure en la tecnologia de l’«e-pedal». Consisteix a conduir utilitzant només l’accelerador. Funciona de forma molt senzilla: quan «aixeques el peu» no només deixes d’avançar, sinó que frenes. Accelerar i frenar amb només un pedal facilita molt la conducció i, després d’uns quilòmetres d’adaptació, us enamorareu. Hi un avantatge afegit a aquesta nova tecnologia: la retenció de la «frenada» sense pedal de fre comporta un nivell elevat de recàrrega de la bateria. Així que en conducció urbana de semàfors, pas de vianants o embussos l’autonomia anirà augmentant per alegria i tranquil·litat del conductor.

El nou Leaf del 2019 és un vehicle de 110 KW de potència, uns 150 cavalls, que donen prou potència per arribar als 144 km/h. El canvi és automàtic, amb una palanca de petites dimensions que es pot maniobrar amb un dit i que només té una velocitat. Aquí si que recordaran que és un vehicle elèctric.

L’elèctric de Nissan està equipat amb el sistema ProPilot d’ajuda a la conducció, que funciona en combinació amb el control de creuer. Què significa això? Explicat de forma col·loquial: el Leaf facilita tant la conducció que arriba a deixar la «part humana» com una mera presència darrere del volant. Per exemple, un recorregut per autopista entre Tarragona i Barcelona és perfecte per provar-ho. El vehicle «llegeix» les línies de la via i et manté a l’interior. No és un avis de canvi de carril, sinó que el volant «es mou sol» per no sortir de la via. Això sí, no et permet treure les mans del volant, així que no confonem ajuda amb autonomia. També manté la distància amb el vehicle del davant i ajusta la velocitat a qui ens precedeix. En embussos a la ciutat, el sistema et permet avançar i frenar sense intervenció humana prenent com a referència el vehicle del davant. Si l’aturada sobrepassa els tres segons el motor es desconnectarà automàticament. Ah, també té un sorprenent sistema d’aparcament autònom denominat ProPilot Park.

A Espanya no és el líder en vendes, ho és el Renault Zoe, un vehicle d’unes característiques més modestes. El de Nissan és un vehicle que es comercialitza en quatre versions que van des del Visia a l’Acenta i amb preus que van des dels 31.200 euros fins als 36.000.

A aquests preus se’ls ha d’aplicar l’ajuda estatal que pot arribar fins als 9.000 euros de descompte. No oblideu que 100 quilòmetres costen aproximadament 1 euro en «combustible». Feu números.

El comportament en ciutat és alegre i vital. S’ha de tenir en compte que l’entrega del par en el motor elèctric és immediata i no depèn de les revolucions (aquell famós pujat de voltes). Així que els avançaments són fàcils i dinàmics. En carretera és fidel i amb un comportament noble, alegre i sense sorpreses.

tracking