Diari Més

La prova

Guanyar-ho tot sense perdre res

Seat León 1.5 TGI FR

Aquest model de Seat León funciona amb Gas Natural Comprimit (GNC).

Guanyar-ho tot sense perdre resDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre totes les marques de la catifa del mercat automobilístic corrien a entrar a aquesta nova època de vehicles ‘diferents’, ecològics, elèctrics i ‘d’etiqueta’, Seat estava callat. Però, ara, quan ja parla amb la boca ben oberta, està demostrant que escombrarà en aquesta nova dimensió de motors en la que estem/entrem. Un dels seus últims vehicles d’aquesta nova generació és el Seat León TGI, que «funciona» amb un combustible que a molts encara els sonarà estrany: GNC o Gas Natural Comprimit. Pels porucs: tranquils, que també té un petit dipòsit de benzina per si el proper punt de recàrrega us agafa lluny. Hem provat la versió FR, amb un motor 1.5 litres i 130 cavalls de potència. I ara vosaltres fareu moltes preguntes, però la principal serà: i què guanyo jo comprant un vehicle de gas comprimit respecte a una versió TSI de benzina. Resposta: tot.

El primer que hem detectat és que les reaccions del vehicle d’un combustible tradicional a la combustió a gas són imperceptibles. De fet, quan acabem amb els tres dipòsits de GNC el motor automàticament comença a cremar benzina i, si no estàs molt alerta, ni ho sabràs. Segon que és un 55 per cent més econòmic en el consum. Ho resumiré molt: entre 3,70 i 4 euros cada 100 kilòmetres. No només afecta que el gas natural comprimit tingui un preu que està sobre els 0,90 euros el quilo, sinó que el consum en quantitat de litres/quilos de combustible és menor. Tercer, tindrà una etiqueta ecològica que li permetrà tenir avantatges a estacionaments, autopistes, accés al centre de les ciutats o avantatges fiscals.

Anem al viatge. Hem fet uns 800 quilòmetres de recorregut en tota mena de carreteres. El nostre viatge començava a Tarragona amb destinació a València. El primer de tot va ser saber on es podia carregar el gas natural comprimit. Ja parlarem en setmanes vinents, però és important no confondre el GLP, gas liquat del petroli, un combustible que distribueix Repsol a 600 benzineres a tot l’Estat. Però aquest no és el cas i el nombre de «gasineres» és de moment reduït. Unes 70 a tot el territori estatal. Nosaltres vam trobar una a Tarragona -al polígon Riuclar- i només una a València. L’avantatge és que vam carregar «a tope» per poc més de 17 euros. Aquesta quantitat permet fer entre 350 i 400 quilòmetres, quantitat d’autonomia que es complementarà amb els 150 quilòmetres que podràs fer amb el dipòsit de 9 litres de benzina del seu «quart» dipòsit.

Hi ha avantatges ecològiques afegides, com són un 25% menys emissions de CO2 que un motor de benzina i un 75% més reduït que el dièsel. El vehicle amb què hem fet la prova duu un canvi automàtic de 7 velocitats, l’exitós DSG de la marca, que fa que conduir sigui un plaer. Pels que pensen que conduir així és tenir 80 anys, tindran a la seva disposició les lleves del volant o la mateixa palanca de canvis que els permetrà canviar de forma seqüencial o manual, però sense embragament.

Canvis en el model

El León 1.5 TGI del 2019 ha canviat respecte al que hi havia l’any passat. Hem passat d’un motor de 110 cavalls a un de 130 i de tenir un gran dipòsit de benzina i poc espai pel gas a precisament tot el contrari: tres dipòsits de gas (uns 15 quilos) i un de benzina (9 litres). Això ha comportat una certa reducció del maleter.

El comportament del vehicle és d’una gran estabilitat, tant en carreteres secundàries, autopistes o corbes revirades. Sí que és veritat que si provens d’un altre Seat o inclús un altre León, per exemple TDI o manual, agafar-li el punt a aquest tipus de conducció seqüencial o automàtica requerirà uns dies de pràctica, perquè el TGI és un cotxe que requereix anar alt de voltes. Aquest requeriment d’anar revolucionat pot donar en algunes carreteres estretes la sensació que el motor fa la sensació d’haver de treballar molt pe arribar a donar el que li demanem. Com sempre, sensacions subjectives. I com sempre, deixem els preus pel final: els acabats van des del Reference, Style, Xcellence i FR, per preus que van des dels 23.000 euros als 28.700 depenent de si les versions són manuals o automàtiques.

tracking