Diari Més

+Mares i pares

Què ens hem de preguntar si els nens ens demanen un gos aquest Nadal

Motius per evitar caure en la compra d'animals de companyia durant aquestes dates

Imatge d'un gos amb un barret de Nadal.

«El meu fill em demana un gos aquest Nadal»Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S'apropa Nadal i moltes famílies senten amb més intensitat que mai el desig dels seus fills de tenir un gos, o bé, un gat. Els infants desconeixen sovint què implica tenir un animal de companyia i imaginen l'arribada d'un nou amic que els farà sentir molt contents, un company amb qui jugar a la pilota i sortir a passejar sense parar atenció en la feina que implica i els problemes que si es donen, caldrà afrontar.

És aquest el motiu que impulsa a moltes famílies a comprar un animal per aquestes dates, a vegades sense reflexionar certs elements que caldrà tenir en compte per actuar de manera responsable i que una il·lusió infantil acabi en una decisió amb fatals conseqüències.

L'abandonament de gossos i gats és un problema estructural que, segons els experts, necessita encara una veritable actuació on administracions locals, lleis, comerços i entitats protectores haurien de poder cooperar. El Col·legi de Veterinaris ha compartir les dades anuals d'abandonament i apunta que a Catalunya s’abandonen 4 animals cada hora, 95 animals al dia, el que fa gairebé 30.000 animals abandonats a l’any.

Aquestes dades, malauradament, no inclouen tots aquells animalsdels qualsmai ningú va saber res més i van desaparèixer abandonats i sense deixar constància del seu patiment. L'entitat DogsTrust, del Regne Unit, ha convidat a reflexionar sobre el tema durant aquestes dates i la seva campanya Adogisforlife,notjustforChristmas, s'ha fet viral.

El Col·legi de Veterinaris així com les entitats protectores que finalment també reben les conseqüències de les decisions impulsives, fan aquests dies tot una sèrie de recomanacions abans d'incorporar un gos, gat o altra animal a la família:

  • Reflexionar abans d'incorporar un animal de companyia a la nostra família. Cal tenir clar que és un fidel company que ens acompanyarà durant tota la vida. Encara que siguin els nens qui demanen l'animal, seran els adults els responsables finals. No podem delegar aquesta responsabilitat total en els més petits.
  • Caldrà identificar a l'animal mitjançant un xip i censar-lo correctament com recullen la majoria d'ordenances municipals de tota Catalunya.
  • Cal valorar les despeses veterinàries. Els gossos i els gats són animals que requereixen atencions específiques. La decisió d'integrar-los en una família implica un compromís a molts nivells. Actuant de manera responsable, també caldrà pensar en el cost de l'esterilització de l'animal donat que la cria descontrolada és una de les primeres causes que apunten les entitats com a motiu per a la greu problemàtica d'abandonament dels animals.
  • Caldrà educar i tenir paciència per millorar el seu comportament, especialment els cadells que han de conèixer límits i pautes a la llar. Un cadell farà les seves necessitats a l'interior de la llar i probablement trencarà algunes coses fins que aprengui a no fer-ho. Estem disposats a passar per aquesta experiència.
  • Caldrà sortir a passejar amb l'animal, és a dir, dedicar-li temps. No importa si plou, si fa fred o fa calor, sempre tindrà la necessitat de sortir,córreri relacionar-se amb altres animals. També caldrà tempsper alimentar-les, per jugar amb elles, per netejar-les.

No compris, adopta

Si finalment tenim clar que volem incorporar un animal a la nostra família, opta per l'adopció. Per aquest motiu, malgrat que la decisió es prengui en aquestes dates, és més responsable que tota la família s'apropi a la realitat de les protectores i entitats que defensen els animals. Pot ser una magnífica possibilitat d'aprendre solidaritat pels més petits de la casa. Una bona opció es portar mantes i menjar, adquirir el calendari de l'entitat o alguns dels articles solidaris que tenen a disposició de la gent per poder recaptar fons.

Escoltar i deixar-nos assessorar

Podem deixar-nos assessorar per aquestes entitats compartint amb ells la idea de l'animal que creiem pot quadrar amb la nostra família, espai i temps. Per exemple, un cadell requerirà més atencions que un gos adult o sénior. Tot i que, les entitats protectores tambéagrairanla visita als animals que esperen una segona oportunitat sent generosos i amb una amplitud de mires que no descarti a tots els que no siguin de raça o cadell.

I si finalment, s'opta per la compra de l'animal, calfer-hoen criadors especialitzats i visitar les seves instal·lacions per conèixer de primeramàles condicionsen les qualses troba la mare dels cadells. A Espanya hi ha un gran negoci de comerç il·legal d'animals procedents d'Europa de l'Est, criats en condicionspèssimesi també existeixen criadors il·legals on els animals viuen en condicions molt dolentes. Majoritàriament, la compra il·legal d'aquests animals es realitza per internet. Val la pena no col·laborar amb aquest negoci il·legal i pensar que el Nadal ha de ser positiu per tots.

tracking