Diari Més

+Mares i pares

Aquest estiu, deixa que els teus fills s'avorreixin

Els espais lliures de pantalles i d'activitats programades ajuden a la creativitat

Deixar que els infants s'avorreixin afavoreix la creativitat.

Aquest estiu, deixa que els teus fills s'avorreixinCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cop finalitzada l'escola i, de retruc, els casals i activitats d'estiu, arriba l'època en que els nens passen tot el dia a casa. El descans, el temps en família i el joc lliure són els principals protagonistes d'aquests dies. Ès una època de desconnexió necessària per poder, d'aqui unes setmanes tornar a encetar la rutina i les activitats infantils. És també una època on els nens, acostumats a rebre imputs i propostes d'activitats constants, tenen temps per avorrir-se i és quan pot ser que es queixin o demanin atenció constant. A vegades, els pares intentem oferir totes les activitats per evitar aquest moment i entretenir els fills.

Però val la pena tenir en compte que l'avorriment no és dolent. L'avorriment, segons apunten diferents experts, és l'escenari perfecte perquè la ment comenci a treballar i crear. És positiu que els nens també tinguin moments en els que siguin ells els que hagin d'inventar amb què entretenir-se. També és bo que visquin moments buits, sense entreteniment, i que també poden sentir-se bé d'aquesta manera. L'avorriment pot ser el pas previ a la creativitat però també a l'observació i la concentració. En l'època que ens toca viure els més petits, encara que ho intentem limitar, estan sobreestimulats amb pantalles, mòbils, videojocs i ordinadors. Aquesta sobreestimulació redueix fins a la desaparició els moments d'avorriment i de frustració que sí hem pogut viure els adults que vam crèixer sense pantalles.

El paper dels pares és important a l'hora d'explicar que aquests espais són positiu i que el nen pot trobar els seus recursos interns per divertir-se o simplement, estar bé. Si bé, podem donar un cop de ma i facilitar alguns materials senzills per crear 'coses': caixes, fusta, una lupa, colors, cartulines, fang...elements disposats en un espai on es puguin moure, agrupar, separar i en definitva, crear.

Davant el típic, «estic avorrit» els pares podem aturar-nos un segon i connectar amb els nostres fills per tal de reenfocar aquesta queixa en una oportunitat. Podem preguntar què li agradaria fer, quines idees té per aprofitar i disfrutar d'aquest temps i fins i tot fer entre els dos una pluja d'idees que el motivin a ser el protagonista d'aquest temps.

tracking