Diari Més

+Mares i pares

La regla de les quatre Cs per detectar el bullying en els infants

Estar atents a les senyals corporals i al canvi de rutines dels nostres fills o alumnes és un aspecte clau

L'escola esdevé un espai insegur i traumàtic per l'infant.

La regla de les quatre Cs per detectar el bullying en els infantsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'assetjament es dóna quan un infant o un jove és agredit psicològicament, físicament o moralment de manera continuada en el temps per un o més companys. És important diferenciar l'assetjament escolar d'altres actituds entre iguals, com una baralla o una broma pesada aïllada. L'assetjament escolar és un problema greu perquè afecta a la salut i el benestar dels estudiants, convertint a l'entorn educatiu en un espai insegur i traumàtic.

Els estudis sobre assetjament escolar i ciberassetjament de laFundació Mutua Madrileña i la Fundació ANARindiquen queal voltant d’un 70% dels menorsafectats expliquen el seu problema als pares, peròtriguen una mitjana de 13 mesosa demanar ajuda. Segons aquest mateix estudi, l’assetjament escolar més habitual dura més d’un any i la seva freqüència és diària. A més, la violència de l’assetjament s’agreuja amb el temps.

Alguns experts apunten la regla de les quatre Cs per detectar el Bullying des de casa però també des de l'escola (l'últim punt especialment).

Canvis

Quan comencen a succeir coses en la seva rutina i manera de comportar-se, cal estar atents. Si baixen les notes o té problemes per dormir. Si vol canviar la ruta per arribar a l'escola o canvia amics d'amics. Si arriba a casa amb senyals com blaus o amb la roba esquinçada.També a vegades, els nens assetjats estan sotmesos a petites extorsions de les seves pertinences i arriben a casa dient que han perdut material escolar o diners.

Campanes

Fer campana o no voler anar a l'escola. L'absentisme és significatiu i un aspecte que hem que tenir molt en compte si ho detectem.El menor assetjat es posen nerviosos ja el diumenge a la tarda, poden tenir mal de cap o d'estómac i nàusees.La intensitat d'aquests símptomes sol ser proporcional a la intensitat i a la durada del maltractament; i es converteix en clar indicador de la gravetat de l'assetjament escolar que està sofrint.

Cos

El cos és un element clau i parla per si sol. La postura del cos, si es mostra encongit, si mira al terra, si vol passar desapercebut. L'infant assetjat pot presentar també autolesions.

Costums

Si arriba l'últim a classe o surt el primer és per a no coincidir amb els seus agressors. Si no vol sortir a la pissarra és perquè se sent vulnerable davant ells (es mofen per la seva forma d'expressar-se, per la roba que porta…). Si s'acosta sovint al professor, amb qualsevol excusa, és perquè busca la seva protecció. Entendre el llenguatge escènic ens dóna pistes importants per a saber què està succeint.

Els experts apunten que quan detectem la possibilitat que existeixi assetjament hem de donar-li importància i mai pensar que són coses de nens. Si no, deixem desemparada la víctima. Cal com adults, donar-li suport i veure les maneres com podem ajudar-lo afrontar aquesta situació.Serà necessari posar-se en contacte amb l’escola de manera immediata, senyalar la situació i demanar la resolució del problema. És imprescindible protegir a la víctima durant tot el procés d'intervenció.

tracking