Algunes pistes per conèixer aquestes filosofies a l'hora d'educar i acompanyar els més petits
Ets pare o mare i encara no has sentit aquestes paraules? És improbable però si és així, és qüestió de temps que comencin a sentir aquests termes associats a altres idees. Podem trobar la taula de llum de Reggio Emilia, joguines Montessori o el moviment lliure de Pikler. La criança en aquests temps és cada cop més conscient entre molts pares que volen educar de la millor manera possible però també pot ser cada cop més exigent pels pares, que podem tenir molts dubtes: Quina diferència hi ha entre aquestes pedagogies alternatives? Són una moda? Són millors aquestes corrents que el sistema tradicional? Són pedagogies elitistes? Si triem una llar inspirada en aquest sistema, exclou les altres pedagogies?
El que està clar que aquestes maneres d'educar o acompanyar als infants és una tendència que cada cop té més força. Podem començar per esbrinar exactament què signifiquen aquestes pedagogies:
Pedagogia d'Emmili Pikler
Segons Emmi Pikler, una metgessa que va treballar com a Pediatra a Budapest el 1930, el desenvolupament motriu sorgeix de manera espontània i els ensenyaments dels adults no és necessari. L'ajuda als infants quan ells no estan preparats per realitzar certs moviments per si mateixos és perjudicial. Quan intervé l'adult, el nen perd etapes intermèdies al seu desenvolupament motriu, com reptar o gatejar, etapes que són necessàries abans d'adoptar postures noves i de conquerir destreses més avançades.
Pedagogia Montessori
El mètode Montessori va ser impulsat per la primera dona italiana que aconsegueix el certificat de metgessa, Maria Montessori. Es caracteritza per proveir un ambient preparat: ordenat, estètic, simple, real, on cada element té la seva raó de ser en el desenvolupament dels nens. L'aula Montessori integra edats agrupades en períodes de 3 anys, la qual cosa promou naturalment la socialització, el respecte i la solidaritat.

L'ambient preparat ofereix al nen oportunitats per a comprometre's en un treball interessant, triat lliurement, que promou la concentració i que no han de ser interromputs. La llibertat es desenvolupa dins de límits clars que permet als nens conviure en la petita societat de l'aula. Els materials Montessori van ser dissenyats científicament en un context experimental dins de l'aula, prestant especial atenció a l'interès dels nens segons l'etapa evolutiva en què es troben i amb la convicció que la manipulació d'objectes concrets. Aquests materials permeten als nens investigar, fomentar la seva autonomia i independència. Possibiliten la repetició, la qual cosa promou la concentració.
Les joguines han d'estar a l'abast dels nens, sense que necessitin demanar als pares ajuda per aconseguir-los. L'experimentació personal és la clau per al desenvolupament físic i intel·lectual del nen i per això no s'han de posar obstacles en el seu entorn.
Pedagogia Waldorf
La Pedagogia Waldorf és un sistema pedagògic basat en la filosofia educativa desenvolupada pel filòsof Rudolf Steiner. La pedagogia Waldorf té com a finalitat el desenvolupament de cada individualitat. És una pedagogia que busca educar la globalitat del nen, equilibrant totes les seves capacitats, les seves potencialitats i la seva voluntat, i respectant les seves etapes evolutives. A les escoles Waldorf deixen que els nens siguin nens, respecten el seu ritme, sense atosigarlosamb coneixements o exigint habilitats cognitives (lectoescriptura o matemàtiques) abans d'hora.
A les escoles Waldorf es dóna una importància extraordinària a l'ús de les diferents tècniques artístiques, artesanes i de treball manual. A les escoles Waldorf es fomenten les sortides a l'exterior i les excursions, des del mateix jardí d'infància, i sempre adaptades a l'edat dels nens. En aquesta pedagogia es dóna prioritat al contacte amb la naturalesa i els seus elements diàriament, independentment del temps extern, sempre amb la roba adequada a cada clima i estació
Pedagogia Reggio Emilia
També és coneguda com la pedagogia d'innovació. Aquest enfocament neix després de la II Guerra Mundial en la població de Reggio Emilia, situada en el nord d'Itàlia, tenint un gran èxit en altres països com en països nòrdics i els Estats Units ja des de fa anys. La metodologia Reggio Emilia és iniciada per LorisMalaguzzi i es basa en la creença que els nens i nenes tenen capacitats i potencialitats i que construeixen el seu propi coneixement en relació amb el seu entorn.
La llum es considera un material, un llenguatge i una forma amb la qual els nens creen nous llenguatges i possibilitats.
Escola lliure
L'escola lliure defensa un aprenentatge vivencial, en el qual els coneixements s'adquireixen amb l'experimentació. És també un sistema assembleari en el qual mares, pares, nenes i nens intervenen en les decisions. Es caracteritzen per respectar l'aprenentatge del nen i oferir un ambient que afavoreixi la creativitat, la curiositat i el desenvolupament personal.
El llibre Otra Educación Ya es posible: una introducción a las pedagogías alternativas per Almudena Garcia (Editorial Litera) realitza una introducció més detallada a les pedagogies alternatives. Aquest llibre ens introdueix en les alternatives més conegudes, analitzant tant les seves aportacions més suggestives com els seus aspectes controvertits.