Diari Més

+Mares i pares

Coses que has de fer per evitar la lesió 'colze de mainadera' en els infants

A mesura que es fan grans, els lligaments s'enforteixen i aquest risc disminueix

Un infantant passejant amb el seu pare.

Coses que has de fer per evitar la lesió 'colze de mainadera' en els infantsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El colze de mainadera és una lesió molt habitual entre els nens petits. Agafem les manetes als nens i li donem voltes o bé, quan agafem d'una mà al nen i l'eleven entre dos, com si fos un gronxador. Aquest joc en aparença inofensiu joc pot causar una lesió anomenada colze de mainadera, que causa molt de dolor a l'infant. En la detecció, és característic el dolor i el plor de l'infant. El nen es nega a moure el braç i manté el colze en extensió, mostra dificultat en la mobilitat d’aquesta extremitat i la manté enganxada al cos.

En els nens petits, les articulacions són encara molt delicades i corren el risc de dislocar-se, és a dir, sortir-se de seu lloc davant qualsevol moviment brusc. A mesura que es fan grans, els lligaments s'enforteixen i aquest risc disminueix.

Si el metgeconfirma la luxació hade realitzar una maniobra de flexió (només la pot fer un metge) per tornar a posar el cap de l'os dins dela articulació. En algunes ocasions té solució amb aquesta maniobra però en altres casos les mesures de reducció fracassen en especial si han passat diverses hores d'interval entre el momenten quèes produeix i fins que es realitza la consulta.

En aquest cas s’ha de col·locar l’extremitat superior en un cabestrell i efectuar controls per part dels especialistes dins les 12 o 24 hores.

Una vegada s’ha produït aquesta lesió, existeix una propensió més gran a patir episodis posteriors.

Com podem prevenir aquesta lesió:

  • En aixecar del sòl als nostres fills, hem de fer-ho per les axil·les o la cintura. És important informar d'això a familiars o a la mainadera, ja que qualsevol persona pot
  • En cas que el nen estigui aprenent a caminar, és preferible prendre'l per les axil·les.
  • S'ha d'evitar girar bruscament pels avantbraços i les mans dels infants.
  • Hem de recordar que els nens no poden caminar o caminar a la nostra mateixa velocitat, per la qual cosa hem de ser pacients i evitar aixecar-los perquè mantingui el nostre pas en caminar.
  • Hem d'evitar jugar donant girs o voltes al nen pels braços, en cas de fer-ho, és recomanable que es prengui per les axil·les.
  • En cas de voler jugar gronxant-ho, també hem de fer-ho subjectant-ho per sota de les axil·les.
  • Si anem caminant amb el nen i es caurà, és millor subjectar-lo per la mà que tenim lliure en comptes d'aixecar-los per lamaneta que tenim agafa.
  • No s'ha d'alçar al nen per un sol braç, és important prendre'l per tots dos i mai per les mans o els avantbraços.
tracking