Diari Més

+Mares i pares

Cinc contes per promoure el paper de la dona a la ciència

La difusió del paper de la dona en el món científic és positiu així com donar referents femenins en aquest camp

Dones a la ciència

CienciaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Menys del 30 per cent dels investigadors a tot el món són dones. Segons dades de la UNESCO Disponible en anglès (entre 2014 i 2016), només al voltant del 30 per cent de les estudiants trien estudis superiors dins del camp de les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i matemàtiques (STEM).A nivell mundial, la matrícula d'estudiants femenines és particularment baixa en tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un tres per cent; ciències naturals, matemàtiques i estadístiques, amb un cinc per cent, i en enginyeria, manufactura i construcció, amb un vuit per cent.

Avui dia continua persistint la bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (STEM), malgrat que ja ha passat més d'un segle des queMarieCurie aconseguís el premi Nobel de Química. Per això, la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència continua celebrant-sel'11de febrer i es programen activitats pels dies propers a aquesta data.

La difusió del paper de la dona en el món científic és positiu així com donar referents femenins en aquest camp. També l'assistència a museus, xerrades, exposicions i tallers que mostren la feinad'aquestesprofessionals en el món de la ciència.

Alguns llibres poden ajudar a donar a conèixer aquests referents femenins. Entre els contes que poden ajudar, en destaquem cinc:

Contes de bona nit per a nenes rebels

Un llibre de l'editorial l'Estrella Polar que parla de dones que van canviar el món. Científiques, astronautes, aixecadores de pesos, jutgesses, xefs... Cent exemples de determinació i audàcia per a les grans somiadores. Per nens de 3 a 9 anys.

Yo, Jane

Per nens de 6 a 9 anys de l'editorial Oceano. Una emotiva història de la vida real que és, al mateix temps, un homenatge a una dona científica apassionada per la natura i els animals.

Las chicas son de ciencias

Aquest llibre de l'editorial Montena relata la vida de nombroses científiques. Adient per nens de 12 a 17 anys. Encara que en els llibres d'història sembli que les ciències són cosa d'homes, d'això res: des deAgnodice, la primera metgessa coneguda de la història, fins aRosalindFranklin, la química que va descobrir l'estructura de l'ADN, passant per VeraRubin, l'astrònoma que va veure el que ningú veia, les dones han estat pioneres en ciències des de l'inici dels temps.

L'Ada Magnífica Científica

De l'editorial Beascoa, per a infants de 4 a 8 anys.

És el primer llibre d'una col·lecció d'àlbums il·lustrats per a nens i nenes; temes relacionats amb la ciència, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques.

Mi primer libro sobre ellas

Un llibre de l'editorial Anaya recomanat per a nens de 6 a 9 anys.En les pàgines d'aquest llibre coneixeràs a set dones que, en èpoques en les quals no tenien dret a gairebé res, es van atrevir a lluitar pels seus somnis i van arribar, fins i tot, a canviar la història. La igualtat de drets entre homes i dones és un tema en el qual s'ha avançat molt, però encara queden molts obstacles que superar, especialment en certs països. L'exemple de lluita i perseverança de les dones que apareixen en aquest llibre resulta inspirador i parla que millorar el món és possible, i necessari.

tracking