Diari Més

+Mares i pares

L'ús prolongat del xumet farà que el meu fill porti ortodòncia?

Recomanacions per evitar problemes buco-dentals en els infants

Nadó amb xumet.

L'ús prolongat del xumet provoca ús d'ortodòncia?Pixabay.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Portar ortodòncia és molt habitual entre els més petits i adolescents, i no ha de ser cap drama. Hi ha problemes bucodentals que no es poden prevenir perquè entra un important factor genètic però n'hi ha d'altres que sí es poden prevenir.

Des de la Societat Espanyola d'Ortodòncia (SEDO) han realitzat una sèrie de recomanacions per tal de prevenir aquells problemes que sí es poden evitar.

-Xuclar-se el dit o portar xumet més enllà dels 2 anys.

Aquest és un dels temes que s'acostuma a dir entre els pares però realment l'ús continuat afecta a l'evolució de la posició de les dents? Els experts confirmen que sí. Encara que el xumet és molt útil quan són nadons, (per poder dormir, tranquil·litzar-se si no se senten bé) i és menys perjudicial que l'hàbit de xuclar-se el dit, no es recomana que es faci servir molt de temps. Retirar-lo tan aviat es pugui perquè el seu ús prolongat en el temps pot provocar malformacions en la boca dels nens. Les conseqüències poden ser diverses. Entre elles, destaquen una mossegada oberta anterior (les dents superiors es tanquen per davant dels inferiors).

Si s'abandona abans de complir els dos anys, els seus perjudicis sobre la dentició són reversibles, apunten els experts.

– Rosegar objectes (llapis, bolígrafs, taps d'ampolles...) pot provocar danys en l'esmalt de les dents, però, a més, al no estar la dentadura feta per a mossegar aquests objectes, pot exercir-se una pressió inadequada que pot fracturar-los i fins i tot, amb el pas del temps, pot moure'ls.

– Mossegar-se les ungles: el fet de mossegar-se les ungles també té múltiples conseqüències com a desgast de l'esmalt, alteracions en la mandíbula que poden produir dolor i problemes en mastegar, així com problemes en les genives que poden acabar provocantgingivitiso malaltia periodontal.

Prevenció a través de l'alletment matern

Els experts apunten que donar el pit també és una manera de prevenir la utilització d'ortodòncia. La succió del pitestimula la musculatura bucal del nadó, afavoreix que la mandíbula avanci des de la seva posició distal, i propícia un correcte creixement del maxil·lar inferior. Tot aixòajuda a evitar fins a un 50 per cent lesmaloclusionesdentals i afavoreix una bona relació entre el maxil·lar i la mandíbula.

Sigui el que sigui el problema que detectem en els petits, és important realitzar el tractament que calgui per a evitar tractaments més llargs i costosos en un futur.

També és important arreglar les càries en les dents de llet i permanents que poden evitar les pèrdues de peces, o quan són inevitables col·locar pròtesis, si són dents permanents. Els mantenidors d'espai són aparells que eviten que es moguin les dents veïnes i ocupin el lloc que necessita per a sortir la dent permanent.

tracking