Diari Més

+Mares i Pares

Quants regals és saludable que rebin els nens durant el Nadal?

Els petits reben de mitjana, durant el Nadal,  una quantitat de regals deu vegades major del que necessiten

Imatge d'un nen envoltat de joguines.

Quants regals és saludable que rebin els nens durant el Nadal?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les botigues ja han redecorat els seus aparadors. Entrem de ple en la campanya de Nadal i s'intensifica la necessitat de consumir i adquirir productes. Els nens són uns dels principals protagonistes d'aquestes dates.

Segons els últims estudis, els nens reben durant el Nadal deu vegades més regals dels que necessiten. Durant la resta de l'any, al final acaben jugant amb els mateixos objectes de sempre. I sovint, prefereixen jugar amb elements senzills com cartolines o material reciclat que els donen més espai a la imaginació.

La raó és que a poc a poc, davant tanta joguina, els nens deixen de valorar les joguines i perden la il·lusió. I davant tant estímul, arriba l'apatia. Per això, els especialistes recomanen posar límits des del mateix moment d'elaborar la carta als Reis Mags i traslladar-ho a la família més propera: avis, tiets, amics.

Tenir moltes joguines no significa jugar més. Segons un estudi realitzat fa uns anys per l'Harvard Buisness Review, va quedar demostrat que tenir més opcions no significa que sigui millor. Els psicòlegs a càrrec de l'estudi, Sheena Iyengar i Mark Lepper van afirmar que tenir opcions és bo però això no té res a veure amb la satisfacció que sentim. Si els nens tenen massa joguines, també empitjora la seva capacitat d'atenció, ja que no aprenen a apreciar la joguina que tenen davant.

Alguns professionals apunten que una bona opció és ajudar a l'infant a triar una cosa que realment desitgi entre la gran quantitat de coses. Buscar allò que li faci més il·lusió valorant que arribi aquest regal. Carregar de regals sense cap mena de límit als nens pot generar el símptoma que alguns psicòlegs han anomenat nens hiperegalats que ja no s'il·lusionen amb tantes joguines i productes.

La regla dels quatre regals

Una estratègia que ens pot orientar a l'hora de veure què regalar de manera més conscient és la Regla dels 4 regals.

Segons aquesta regla, els pares haurien de limitar a quatre els regals que facin incloent objectes que siguin útils i pràctics per a la vida quotidiana del nen o que li aportin algun benefici per al seu desenvolupament. Els criteris d'aquesta proposta serien:

1. Alguna cosa que pugui fer servir per a la seva vida diària (roba, sabates, complements...).

2. Alguna cosa per llegir.

3. Alguna cosa que realment desitgin.

4. Alguna cosa que realment necessitin.

Una altra opció és agrupar les persones que regalen, és a dir, que uns quants familiars o amics facin un regal a l'infant. O a l'inrevés, algú pot fer un sol regal que compartiran diferents persones. I les dues idees combinades, impliquen una reducció del volum de joguines. I si costa posar límits a la família més propera, els pares poden aprofitar per incloure en els regals altres coses, de roba o necessitat que havien de comprar. D'aquesta manera, ensenyen als nens que els reis no només porten joguines, sinó coses que poden resultar útils. Una bona opció és guardar aquests regals fins al moment que el necessitin i així no aclaparar durant un únic dia.

Una de les pors dels pares és que els nens no tinguin prou quantitat de regals quan s'aixequen els dies claus com el dia de Nadal o de Reis i es desil·lusionin. Una forma d'assegurar-nos que serà un moment especial, independentment de la quantitat de paquets, és fer que la màgia no venja dels obsequis, sinó de com els nens els descobreixen ja sigui mitjançant un joc o activitat que compartim amb els nens.

tracking