Diari Més

+Mares i Pares

Per què els nens han de viatjar a contra-marxa?

El risc de mort o lesió en una col·lisió augmenta al voltant de 5 vegades per als nens que viatgen en la direcció de la marxa

Imatge d'un nen suec a contra-marxa.

Per què els nens han de viatjar a contra-marxa?Axkid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els propers dies tindran lloc milers de desplaçaments. Seran molts els nens petits que viatgin amb els seus pares. Les recomanacions de tots els organismes és que ho facin, sempre que es pugui a contramarxa.Viatjar a contramarxa a Espanya encara no és una pràctica habitual. Fa uns dies es va celebrar el PrimerDiade la contramarxa amb l'objectiu de conscienciar cada cop més a les famílies de laimportànciad'aquesta mesura.

Diferents estudis basats en accidents reals mostren el risc de mort o lesió en unacol·lisióaugmenta al voltant de 5 vegades per als nens que viatgen en la direcció de la marxa en comparació amb els nens que viatgen a contramarxa. Algunes de les causes per no posar els nens a contramarxa és pensaren quès'avorriran o aniran incòmodes però si hem de prioritzar la seguretat i protecció són molt més importants.

L'exemple és Suècia

Suècia ha fet un canvi en la seva mentalitat i prenent aquesta mesura han aconseguit reduir pràcticament a zero les morts a la carretera dels més petits. Les dades apunten que un 80% dels nens menors de 4 anys viatgen en contra de la marxa del cotxe.

Pel que fa a la normativa, ara mateix a Europa hi ha dues normes d'homologació en vigor. La normativaECER 44/04 que permet que els nens vagin cap al davant a partir dels 9 quilos i la nova normativa i-Size que amplia aquesta edat fins als 15 mesos i amb la recomanació de portar-los a contramarxa sempre que sigui possible fins als 4 anys. De moment, conviuen ambdues normatives però les últimes proves de seguretathancol·locata les cadiretes que compleixen la normativa i-Sizeen els primers llocs de qualitat. La Direcció general de trànsit (DGT) com l'Associació Espanyola de Pediatria també recomanen portar al nen a contramarxa fins als 4 anys i si es pot fer-ho extensiblefins els7 anys.

L'explicació físicaal·ludeixa la feblesa dels colls ila grandària més grandels caps dels nadons en proporció a la resta del seu cos. En cas d'accident, si el nadó va en una cadira en la mateixadireccióde la marxa, el pesal quales veu sotmès pot ser fins a cinc vegades més gran que si la cadira està orientada d'esquena. El seu cap, columna i cervicals es veurien més exposades a aquesta força.

Tal comrecull lapáginawww. http://acontramarcha.com.si tenim en compte que a 50kms/h el cap d'un bebè de 6 mesos (2kgsaprox.) augmenta el seu pes fins als 60kgs(aprox.) en una cadiracol·locadade cara a la marxa en la qual el nen està subjectat amb unarnèsque bloqueja les seves espatlles, el cap és llançat amb una força que el coll incapaç de suportar, causant per això lesions d'extrema gravetat o fins i tot la mort del menor.

Amb una cadirainstal·ladaa contramarxa això no passa, donat que el cap, el coll i l'esquena estan alineats sobre el respatller i la força de l'impacte és absorbida perla mateixa cadirasalvaguardant al màxim les zones més vulnerables del nen i reduint considerablement la pressió sobre el seu tòrax i abdomen.

Per això l'ideal és que els nadons i nens viatgin a contramarxa durantel màxim de temps possible. El més segur seria portar-los d'aquesta manera fins els 6 anys o més, segons sigui la grandària de cada nen o nena i sino durant el màxim de temps possible.

tracking