Les llars d'infants i les escoles ja tenen les primeres baixes per aquest motiu. És una malaltia temuda per pares i professors donat que és molt vírica i que, normalment, afecta de manera majoritària a menors de cinc anys. No és tan habitual però els adults també la poden contreure. Ara és el moment idoni per la seva aparició, final del temps estiuenc i començament de la tardor segons apunten els experts. Quan les persones contreuen aquesta malaltia, el seu cos crea immunitat (protecció) contra els virus específics que van causar la infecció però podrien tornar a agafar-la si el virus no és exactament el mateix. En concret, la malaltia està provocada per un virus de la família dels enterovirus, generalment per virus del grup
Coxsackie.
Quins són els símptomes?
Des del moment que el nen està exposat a la malaltia de mà, peu i boca, compta de 3 a 6 dies perquè aparegui el primer símptoma. És el període d'incubació. En general comença amb febre, mal de coll i degoteig nasal també pots detectar més irritabilitat. També apareixen més tard, granets o butllofes i nafres a la boca, geniva, als costats de la llengua, en la part superior de la boca, als dits, als palmells de les mans, a les plantes dels peus i les natges.
Què es pot fer durant la malaltia?
- La mala notícia és que no hi ha un medicament per tractar o guarir la malaltia de mà, peu i boca. L'única cosa que els pares poden fer és alleujar la febre i el dolor amb paracetamol o ibuprofén.
- Si ja menja aliments sòlids, evita donar-li coses salades, condimentades o àcides mentre li dolgui la boca. A més, els aliments tous li resultaran més fàcils de mastegar.
- Els líquids freds alleujaran el dolor de les nafres de la boca. Existeix a la farmàcia algun producte per aplicar a les ferides a la boca per afrontar el dolor.
- Els nens que tinguin butllofes a les mans i/o els peus haurien de mantenir aquestes àrees ben netes i descobertes; s'haurien de rentar les mans amb aigua tèbia i sabó i eixugar-les-hi a tocs. Si se'ls rebentés una butllofa, hauries d'aplicar sobre ella una mica de pomada antibiòtica per impedir que s'infecti i cobrir-la després amb un petit embenatge. Consulta prèviament al pediatra sobre aquests productes.
Quines complicacions pot tenir?
- La majoria de persones afectades es recupera en 7-10 dies sense necessitat de tractament específic. És important tenir en compte que a causa del dolor que provoquen les nafres o ampolles a la boca, pot passar que els nens es neguin a menjar o beure. És important la hidratació de l'infant.
- Els metges vigilaran qualsevol símptoma de deshidratació, ja que possiblement les nafres en la boca poden dificultar-li al teu bebè el beure líquids. Si el teu petit té símptomes de deshidratació com a sequedat en la boca, o si han transcorregut unes sis hores sense que hagi mullat el bolquer, flama al metge immediatament.
Es pot fer alguna cosa per evitar el contagi?
- La prevenció és complicada a llars d'infants i parvularis donat que caldria la neteja amb aigua i sabó de joguines i elements compartits. Tanmateix és important considerar que cal
- Rentats freqüents de mans a consciència és el punt més bàsic, sobretot en cada canvi de bolquer i abans de preparar o menjar els aliments. Això ha de dur-se a terme de forma especial en l'entorn escolar però també a casa incloent els adults.
- Desinfectar els objectes diàriament que hagin estat en contacte amb el nen infectat.
- Evitar entrar en contacte amb altres nens malalts ni compartir aliments o begudes
I com sempre, per fer front a la malaltia, molta paciència i comprensió donat que sovint els més petits no saben expressar el seu malestar i dolor. Permetre el seu descans també és important, preferiblement que es quedi a casa mentre duri la malaltia, dormint, jugant o realitzant l'activitat que desitgi.