Diari Més

+Mares i Pares

El meu fill no vol compartir, què faig?

Tots els pares volem que el nostre fill o filla comparteixi i no sembli un egoista o un mal educat, però hem d'obligar-los a compartir?

Imatge d'un nen jugant.

El meu fill no vol compartir, què faig?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vas al parc amb el teu fill. Ell va molt content amb el seu camió nou perquè té il·lusióde jugar a omplir-lo de sorra. En arribar, dos nens veuen el seu vehicle lluent i s'abalancen sobre la joguina. La reacció del teu fill és protegir el seu tresor i no compartir-lo, vol jugar ell sol. Com a mare o pare, què fas? Li dius que ha de compartir? No intervens i deixes aquestes 'coses de nens' se solucionen soles?

Moltes vegades agafem les joguines de lamàdels nostres fills per donar-les a altres nens, i això provoca que plorin i no entenguin la situació. La realitat, és que tots els pares volem queel nostre fill o filla comparteixi i no sembli un egoista o un mal educat, però hem d'obligar-los a compartir? com hem d'ensenyar-los a jugar de manera conjunta amb altres nens?.

Cada pare o mare actua el millor que pot i sap però davant aquesta situació, els experts apunten algunes coses que hem de tenir encompte abans d'actuar:

  • Fins als tres anys, pel seu desenvolupament, els nens habitualment juguen sols. És possible que comparteixin espai amb altres nens i que interaccionin en algun moment, però les joguines solen ser poc compartides. Quan són tan petits, encara estan desenvolupant la seva capacitat d'empatia, «estan estructurant el seu concepte del jo diferenciat de l'altre i de l'objecte iestancomençant a entendre el concepte depertinença» apunten els psicòlegs infantils. Ni el nostre fill ésegoistani en el futurseràun àvar, simplement, és un menor de 3 anys no té cap necessitat de compartir, perquè no té desenvolupades les habilitats necessàries per fer-ho.

  • Serà a partir dels 3 anys quan el desenvolupamentintel·lectualdel nen està preparat com per poder començar les seves primeres relacions socials, per iniciar el jocsimbòlic i en grup. És doncs quan és mésadequattreballar l'empatia.

  • A partir d'aquesta edat, el nen té més interioritzat en sentit de pertinença i entendrà que encara que l'objectesigui prestat no desapareixerài continuarà sent seu.

  • Podem preguntar al nostre fill si desitja prestar la seva joguina, i si decideix no fer-ho, hem de respectar la seva decisió, no fomentarem el valor de compartir obligant-lo a fer-ho. És una oportunitat d'ensenyar que ell també pot posar límits, aprendre a dir que no sobre les coses que tenen a veure amb ell i els desconeguts.

  • Podem aprofitar una situació en la qual ell vulgui una joguina d'un altre nen per parlarsobre els avantatges de compartir i la sensació positiva que té quan pot jugar amb una joguina d'un altre nen.

  • No s'aprèn escoltant sinó jugant. Les explicacions excessivament llargues i els sermons tampoc ajudaran. Si hem d'abordar el tema, fem servir frases senzilles i no moralitzants. Fem servir l'exemple i treballem el fet de compartir a casa i amb lafamília.

  • Si el nen ja té més de tres anys i pot entendre la situació, es pot parlar prèviamentamb ell per tal que imagini la situació amb antelació. «Siconvides als teus amics a casa voldranjugar amb les teves joguines. Pots guardar prèviament les joguines que no vulgui deixar i deixar a la vista amb els qualssique vulguis compartir.»

I si el tema de compartir obre emocions negatives comfrustracióo inseguretat, els psicòlegs apunten laimportànciad'acompanyar i validar l'emoció de l'infant, i no tenir por a les seves emocions negatives o deixar-los completament sols en la gestió d'aquestes.

tracking