Diari Més

+ Mares i Pares

Què cal saber per afrontar l'onada de calor si tens nens petits

Els nadons són els més sensibles a patir danys per estar exposats a les altes temperatures.

Protegir-se del sol és clau per evitar pujades intenses de temperatura.

Què cal saber per afrontar l'onada de calor si tens nens petitsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'onada de calor ens pot portar, elspròxims dies, a viure temperatures entre els 34 i 38 graus. Aquesta calor continuada pot afectar a les persones més vulnerables, en aquest cas, els nens petits. Els nadons són els més sensibles a patir danys per estar exposats a les altes temperatures.

La deshidratació pot ser un dels efectes, podent produir-se el que es coneix com un cop de calor. Es produeix quan l'organisme genera una quantitat de calor que no pot eliminar pels sistemes de refrigeració del cos.

Evitar les hores de més calor

Evitar les sortides i activitats durant les hores més caloroses (generalment entre la una i les cinc de la tarda) i més encara, evitar activitats que requereixin un esforç físic.

Fer servir roba fresca

Es recomana vestir roba lleugera, àmplia, si pot ser de cotó, que transpiri, i de colors clars, que absorbeixen menys la calor.

Protecció constant

Si estem a l'exterior, cal fer servir protecció pel cap, un barret que permeti transpirar. La pell també cal protegir-la amb crema solar. Unes ulleres de sol també protegiran els ulls dels petits durant les horesen les qualsles radiacions solars són més intenses.

Mantenir la casa fresca

S'aconsella mantenir fresca la casa, tancant les finestres o persianes quan la temperatura exterior sigui més elevada, i obrir finestres i ventilar a la nit, durant la matinada i a primeres hores del matí, quan la temperatura exterior sigui més fresca.

Tenir especial cura dels nadons

El sistema de regulació de la seva temperatura encara ésimmadur, per això parar especial atenció a la seva temperatura i estar pendents que estiguin ben hidratats. Cal recordar que mai es pot deixar un nadó o nen tancat al cotxe i molt menys amb aquestes elevades temperatures.

Hidratació abans de tenir set

La hidratació constant dels nens també és molt important. Veure aigua i sucs naturals. No cal esperar a la sensació de set per hidratar-se. És important menjar fruites i verdures que ajudin a tenir el cos hidratat.

Detectar el cop de calor és vital per poder actuar ambrapidesai traslladar-nos a un centre mèdic. El cop de calor es detecta per:

  • Augment de la temperatura corporal (39ºCo més) i sudoració excessiva
  • Mal de cap i en casos extrems, confusió i pèrdua de coneixement que requereixingréshospitalari urgent.
  • S'acompanya de fatiga.
  • Es produeixen enrampades musculars.
  • Es produeixen nàusees o vòmits.
  • Erupció cutània: pell enrogida, calenta i, en els casos més extrems, sense suor.
  • Augment de les pulsacions o freqüència cardíaca.

I si considerem que el nen ha patit un cop de calor després de detectar els símptomes, cal trucar al servei d'urgències i reduir la temperatura corporal seguint algunes recomanacions

  • Buscar un lloc fresc on l'infant pugui baixar la temperatura
  • Alleugerir la roba perquè el cos es ventili.
  • Mullar al nen amb aigua fresca. Es pot col·locar un drap mullat al davant, clatell, canells, aixelles o engonals per reduir la temperatura corporal.
  • Oferir-li aigua per rehidratar. Millor que no estigui excessivament freda i es beguia poc a pocper evitar generar un efecte perjudicialpel contrast de la temperatura.
  • Amb temperatures superiors a 40 graus donar un bany amb aigua fresca per intentar disminuir la temperatura fins als38º.
  • Controlar de manera constant la temperatura per confirmar que baixa progressivament.

Amb aquestes recomanacions, els més petits de la casa podran gaudir sense problemes d'aquest calorós estiu.

tracking