Diari Més

Decoració

Mesures d'higiene i ventilació a la nostra llar per reduir el risc del Covid-19

Entre les recomanacions, és important netejar superfícies com els panys o comandaments a distància així com ventilar sovint

Imatge d'un pare i un fill netejant una superfície.

Mesures d'higiene i ventilació a la nostra llar per reduir el risc del Covid-19Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les precaucions per prevenir el contagi del coronavirus passen, com hem sentit moltes vegades, en mantenir la distància de seguretat i rentar-se de manera habitual la llar. El problema principal és que el virus pot romandre actiu diversos dies sobre una determinada superfície, per la qual cosa és recomanable netejar en forma regular les superfícies de la casa que habitualment fem servir. Per això, a més de seguir totes les indicacions difoses des de Sanitat, convé extremar les mesures d’higiene també en la llar.

El més important és, sobretot, mantenir nets objectes com el telèfon mòbil, ja que aquests estan en contacte amb l’exterior. Sovint no ens adonem i no el netegem amb alcohol de manera habitual. Hem de ser curosos.

També cal desinfectar altres dispositius com comandaments a distància que tenim a casa o els teclats dels ordinadors. Serà important també la neteja i desinfecció de portes, panys, finestres o interruptors, ja que acostumen a ser les que més manipulem en arribar del carrer. Aquestes superfícies es poden netejar amb aigua i sabó, per a així evitar que el coronavirus passi d’unes mans a altres. En la cuina i en el bany és imprescindible, tal com destaquen les institucions sanitàries, rentar-se sempre les mans abans dels menjars o en manipular aliments. El mateix ocorre, després d’anar al lavabo. Quant a la vaixella, coberts i altres utensilis de cuina, han de rentar-se amb aigua calenta i sabó i en el rentaplats en un programa que abast els 60 graus.

Respecte a la roba, la de llit i les tovalloles es rentaran amb el seu detergent habitual, però cal posar-se guants d’un sol ús abans de tocar la roba del malalt i mantenir-la allunyada del cos en una bossa o recipient.

Cal mantenir una bona ventilació de la llar i obrir finestres com fem habitualment per tal de renovar l’aire. Cal fer servir aigua i sabó per desinfectar així com productes desinfectants com els antisèptics. L’OCU també fa referència a quan utilitzar cadascun d’aquests productes a la seva web i fa una sèrie de recomanacions. A part del lleixiu,dos productes que es poden fer servir com a desinfectants són l'alcohol i l'aigua oxigenada:

  • Si fem servir alcohol de farmàcia, de 96è(amb un 99,9% d'alcohol), hauràs de diluir-ho. Per a netejar és més eficaç (i també més segur) si s'usa amb una concentració del 70%. Per això convébarrejar 7 parts d'alcohol i 3 d'aigua.
  • També es pot fer servir alcohol de netejaque s'embeni en concentració alta igualment. Cal anar amb precaució que l'alcohol és molt inflamable, no fer-la servir en la cuina o prop del foc o fonts de calor.
  • L'aigua oxigenadaés eficaç en la concentració en la qual es comercialitza, del 3%.
tracking