Diari Més

Animals

Les plantes de Nadal que suposen un perill pel teu gat...i gos

Davant una intoxicació, el temps que guanyem en el trasllat al veterinari pot salvar-li la vida al nostre animal

Un gos en una botiga amb Ponsètties.

Les plantes de Nadal que suposen un perill pel teu gat...i gosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer lloc del llistat, l'ocupalaponsètia. Aquesta és la flor de Nadal per excel·lència. No hi ha casa que no tingui una d'aquestes plantes per petita que sigui. Moltes persones que tenen mascota saben la tendència de menjar plantes que tenen, especialment els gats. Ells són els animals més curiosos i a més, tenen la capacitat d'arribar a llocs inimaginables amb la seva agilitat. A l'exterior triarien les plantes per mossegar però a dintre de la llar els limitem a la «nostraoferta».

Per aquest motiu, s'ha d'intentar que aquesta planta no estigui accessible pels nostres companys perquè és tòxica i els hi pot generar un greu malestar. Siés ingerida ésirritant per a la mucosa de la boca, gola, esòfag, estómac i intestins. Si la seva sabapren contacte amb la conjuntiva potproduir ceguesa temporal, conjuntivitis i queratitis. Provoca vòmits, diarrea, tremolors, deshidratació. És tòxica per a fetge i ronyons.

A més, de la ponsètia, hi ha altres plantes típiques d'aquestes dates a evitar. El vesc és una planta perillosa. La intoxicació per aquesta planta pot generar dificultat per respirar, salivació ifinstot pot causar la mort. Urgentment, s'ha d'anar al veterinari. El temps que guanyem en el trasllat pot salvar-li la vida al nostre animal.

El Grèvol és una altra planta a evitar. S'assembla molt al vesc. El grèvol té els seus fruits vermells. Hi ha una gran varietat de grèvols. Tant els seus fruits, boletes vermelles, com les seves fulles són tòxics. La perillositat no és tan greu com el vesc però si pot generar vòmit, dolor estomacal i diarrea.

És clau mantenir aquestes plantes fora de l'abast dels nostres animals per evitar quehagin depatir aquesta intoxicació. Si creiem que no podem controlar que en mengin, és millor evitar temptacions i adquirir aquestes plantes en versió artificial.

Si hi ha intoxicació o sospitem que hi ha hagut, no esperem, traslladem la mascotaurgentmenta la clínica veterinària més propera.

Altres plantes a evitar

Altres plantes molt tòxiques són lesliliàciesihemerocal·lis, molt populars als rams ornamentals..L'exposició a qualsevol part d'aquestes plantes: tija, fulles, flors, pistils, estams, arrels opol·len, és suficient per produir una toxicitat letal. La mortalitat en gats que han ingerit aquesta planta és molt alta, i els que sobreviuen poden patir un dany renal permanent. Els lliris de la pau, la cala i elfilodendretambé contenen aquest principi tòxic. També hem de tenir molta cura ambel aloevora, lesHortènsies, les prímules, el ciclamen, elpoto, l'heura, el lliri trepador i el llorer, entremolts altres.

La ponsetia és una de les plantes més tòxiques.

Les plantes de Nadal que suposen un perill pel teu gat...i gosInternet

tracking