Diari Més

+Animals

Com evitar els perills de la 'síndrome paracaigudista' dels gats

El conegut com a síndrome del gat paracaigudista és molt habitual, ja que els felins poden perdre l'equilibri en passejar-se per l'ampit de la finestra

Els gats joves i sense esterilitzar són els que tenen més probabilitat de caure.

Com evitar els perills del síndrome paracaidista en gatsPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies els Bombers de la Generalitat van rescatar un gat que havia caigut a la xarxa protectora d’un edifici del carrer Eivissa de Tarragona. L’animal s’ha precipitat des del balcó del setè pis d’aquest bloc i es va poder salvar gràcies a la xarxa de l'edifici col·locades per unes obres.

El conegut com a síndrome del gat paracaigudista és molt habitual, ja que els felins poden perdre l'equilibri en passejar-se per l'ampit de la finestra o fins i tot pot ser que saltin sense tenir en compte l'alçada, distrets amb un ocell o amb algun objecte que els motivi a caçar. Quan el gat es precipita al buit i no pot corregir en l'aire la seva postura, l'altura és massa alta o bé es troba amb objectes com a estenedors o sortints contra els quals es copeja, pot sofrir lesions de diversa gravetat. Els veterinaris atenen sovint aquest tipus de traumatismes que poden posar fi a la vida de l'animal o que, impliquen un gran patiment per les lesions derivades. Els traumatismes o lesions causats per aquest tipus de caigudes afecten principalment al capdavant, la columna vertebral, el tòrax i l'abdomen.

Per aquest motiu és bàsic protegir-los amb diferents sistemes. Ésrecomanable mantenir sempre al gat allunyat de les zones de risc i bloquejar l'accés a finestres i balcons oberts sempre que sigui possible. Per aepocasde calor en les quals se solen deixar les finestres obertes, podem incorporar mosquiteres és moltútil per a prevenir accidents de gats. També existeixen en el mercat diferents sistemes de xarxes que ajudaran a evitar temptacions i que ens permetrà respirar tranquils.

Per les baranes, podem fer servir malles de protecció queentre els barrots de la barana i posar-se en risc o escapar en un excés de curiositat.

El grup professional veterinari especialitzat en Medicina Felina GEMFE destaca que és important adaptar la llar a la vida dels gats per tal que sigui segura i estimulant «una casa adaptada al gat té en compte les necessitats d'aquesta espècie tan diferent de la nostra» i apunta que «La majoria dels habitatges no són necessàriament l'hàbitat ideal per a un gat domèstic, així que haurem d'adaptar-les per a atendre les seves necessitats específiques».

Els experts veterinaris també destaquen altres riscs a tenir en compte i valorar de la nostra llar durant la convivència amb aquesta espècie com els electrodomèstics de cuina on es poden amagar o mossegar i els productes de neteja o de jardí com desinfectants o verins. També poden ingerir fils o petits objectes com ulls petits de les joguines. És tracta d'observar el comportament del nostre animal i avaluar els riscs més evidents per tan de protegir-los. Especialment els gats més actius i curiosos quan són cadells o gats joves que tenen una energia més elevada. També són més inexperts a l'hora de calcular distàncies.Els felins que no estan esterilitzats solen ser més audaços i proclius a la síndrome del gat paracaigudista. El seu instint sexual els fa sortir a la recerca de la seva possible femella o mascle. Generalment els llocs triats per a la fugida són finestres i balcons.

Quant a les plantes, poden veure's temptats a rosegar-les, per la qual cosa hem d'assegurar-nos que no són tòxiques per a ells o deixar-les fora del seu abast. Altres gats poden sentir-se atrets per la terra dels tests i utilitzar-la coma sorral.

Els gats són molt silenciosos i un altre dels riscs més habituals és que quedin atrapats en espais impensables com armaris o mobles. És bona idea mantenir aquestes zones buidades i els armaris tancats, per a evitar que es quedin atrapats dins en la nostra absència.

tracking